IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Бранимир Кирилов: Здравеопазването е трудна за управление сфера

България е подходяща дестинация за здравен туризъм, но той не успява да се развие заради липсата на държавна политика

08:30 | 07.02.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Бранимир Кирилов: Конфликтът между бизнеса и обществения интерес в социалната страна на здравеопазването съществува навсякъде по света. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Бранимир Кирилов: Конфликтът между бизнеса и обществения интерес в социалната страна на здравеопазването съществува навсякъде по света. Снимка: Личен архив

- Има ли разлика в оплакванията на мъжете и жените?

Да, има. Мъжете идват на зъболекар само когато ги заболи, а жените се грижат за здравето си превантивно.

И в тази връзка бих искал да поясня още нещо - има три типа профилактика в здравеопазването. Най-евтина е първичната профилактика, при която хората се предпазват от заболяване. По-скъпа е вторичната профилактика, при която се лекуват заболявания, а най-скъпа е третичната профилактика, при която се лекува усложнението на заболяването. За съжаление българинът, макар и да е с по-нисък стандарт спрямо европейците, предпочита третичната профилактика. Така се оказва, че основно лекуваме усложнения на заболявания. Това предопределя по-високата цена за лечение, защото при усложненията самото лечение е по-сложно и по-скъпо.

Така че според мен българинът трябва да бъде научен, че трябва да се грижи за здравето си. Това не е възпитавано от поколения и отново е част от държавната политика в здравеопазването. Тук е мястото на съсловните организации, които според мен би трябвало да създават и възпитават здравната култура у населението.

- Какви въпроси трябва да си зададе един човек, преди да пристъпи към избор на имплантолог и система от импланти?

Според мен, в съвременната медицина най-важният въпрос е каква е лечебната методика, която дава най-висок процент успеваемост. Така че на първо място от това трябва да се заинтересува всеки пациент – успеваемостта на методиката, с която иска да се лекува. При имплантологията тя е 98%, в същите рамки е и в „Медикъл Дент“. Към момента аз имам поставени над 4000 импланта и при всички тези случаи пациентите се чувстват в добър комфорт и здраве.

Освен това пациентите трябва да се интересуват и от опита на лекаря, който ще избере за лечението.

Не на последно място, всеки пациент трябва да обърне внимание на това дали там, където ще се лекува, има възможност за изпълнение на целия лечебен процес. Тоест, важна е възможността за комплексна услуга.

- Разкажете малко повече за международния учебен център по имплантология IFZI-България – как се роди идеята за него, кога бе създаден, колко хора са обучени от вас до сега досега?

Аз срещнах този учебен център в лицето на проф. Манфред Ланг. Той е един от създателите на имплантологията като философия. Той е създал този учебен център през 1986 г. в Нюрнберг. Към момента той съществува в почти всички страни в света. Медикъл Дент представлява вече седма година в България IFZI, а към момента над 100 български стоматолози са преминали обучение през него. Над 70% от тях след това са въвели имплантологията като метод за лечение на своите пациенти.

- Каква е мотивацията, която младите специалисти намират в работата си в центъра?

Стараем се да осигуряваме продължаващо професионално развитие, което да мотивира служителите ни да продължават да работят при нас. Стараем се да осигурим добра работна среда и добри възнаграждения. Имаме различни програми за обучения и система за вътрешнофирмено обучение. Планираме и да развием възможността за работа с компании, които да се грижат за развитието на човешките ресурси, тъй като вече имаме над 50 служители.

- А в бъдеще планирате ли разширение в други градове?

Не, целта ни е да предложим максимално близко до природата и до биологията решение на всеки проблем. За да мога да реализирам тази идея, това изисква да следя целия работен процес. Аз реално участвам в процеса на обучение на лекарите, в процеса на планиране на лечението, в процеса на контролиране на лечението, приемането на крайния резултат. Нямам намерение към разширяване в други градове. Плановете ми са по-скоро свързани с окрупняване на практики около Медикъл Дент.

- Ако се върнете назад във времето, може ли да кажете, че съжалявате за нещо, за някое ваше може би грешно решение?

Не съжалявам за нищо, което съм направил. Разбира се, допуснал съм доста грешки и пропуски. Но се научих да правя анализ на грешките си и считам, че в момента мога да управлявам доста успешно екипа на „Медикъл Дент“. Ако бях допуснал по-малко грешки, нямаше да извлека поука от тях, нямаше да се развия и да управлявам екипа толкова добре, колкото го правя сега. Така че, анализът на грешките ми ме доразви като мениджър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
а когато искаме от държавата трябва да се замислим колко пъти при зъболекара ни издават фискален бон и не само там разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
мисля че над 90 % от работещите хората не се възползват в зъболечението от здравна каса тъй че вноските в здравна каса за зъболечение са безмислени.иначе съм привърженик на това че трябва да има няколко здравни каси в страната а здравно неусигурените(вероятно болшинството са от една малцинствена група)да си плащат здравните услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
мисля че над 90 % от работещите хората не се възползват в зъболечението от здравна каса тъй че вноските в здравна каса за зъболечение са безмислени.иначе съм привърженик на това че трябва да има няколко здравни каси в страната а здравно неусигурените(вероятно болшинството са от една малцинствена група)да си плащат здравните услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
dqd
преди 11 години
Голяма реклама на тая клиника, поне да бяхте сложили надпис "В статията има продуктово позициониране" :) Нищо против хората, може и да са добри услугите им на сносни цени. Ама здравната ни система е много зле - не може лекар в болница да е на под 1000 лв., а специалистите на свободна практика да получават по няколко хиляди; не може половината от времето си лекарите да попълват документи и да се явяват по здравните каси да подписват безсмислени споразумения, вместо да лекуват. Със същия успех и съдилищата ще направим търговски дружества. Да живее "България ООД"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Didkata
преди 11 години
Бивша пациентка съм на д-р Кирилов - добра организация, но съотношението цена/качество в неговата клиника е ниско. Токуда в зъболечението. Успял е да направи печеливш бизнес, но определено не е моето място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Според мен държавата не се справя добре с нищо с което се е захванала. Всичко се прави по най-сложния, най-скъпия и най-тъпия възможен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Човека е стоматолог. И е частник. На това се дължат добрите му резултати. Долните изброени 5 фактора липсват и резултатите са налице. Те са породени от здравната каса и намесата на държавата в здравеопазването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
+ това има:1. укриване или неплащане на осигуровки,2. лекуване на неосигурени,3. Зле разпределени пари между болниците.Та тия 3, тежат малко повече от твоите 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 11 години
Д-р Бранимир Кирилов: Здравеопазването е трудна за управление сфера.........Не е трудно, но има:1. Корупция2. Фармацевтична мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още