IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херберт Степич: Проблемът с лошите заеми в ЦИЕ не трябва да се преувеличава

Очакваме стабилизирането им в България по-късно тази година или в началото на следващата, заяви ръководителят на Raiffeisen Bank International

09:00 | 24.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Херберт Степич, главен изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Херберт Степич, главен изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International. Снимка: Личен архив

Херберт Степич е главен изпълнителен директор на австрийската Raiffeisen Bank International AG (RBI), една от водещите банкови групи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която оперира в 17 държави от региона. Той проектира развитието на мрежата на RBI. Степич е известен експерт за ЦИЕ с близо 40-годишен опит в международния банков бизнес и търговските финанси.

През 1973 г. Херберт Степич се присъединява към предшественика (Genossenschaftliche Zentralbank AG) на компанията майка на RBI - Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, която приема настоящото си име през 1989 г. През 1987 г. той става член на Управителния съвет на банката, а през 1995 г. е избран за негов заместник председател. Понастоящем е президент на Надзорните съвети на девет от филиалите на RBI в ЦИЕ.

Херберт Степич е вицепрезидент на Международната търговска камара. Бил е избиран за Банкер на годината в Европа (2006) и за Мениджър на годината в Европа (2007). Удостоен е със златно отличие за заслуги към Република Австрия от президента на страната Хайнц Фишер. Роден е през 1946 г.

Във връзка с неотдавнашно посещение у нас, г-н Степич бе любезен да отговори на въпросите на Investor.bg.

- Бяхте ли изненадан, когато Moody's намали кредитния рейтинг на Raiffeisen Bank International (RBI) в началото на юни? Намирате ли решението за оправдано и опасявате ли се от нови понижения от рейтинговите агенции?

Не, не беше изненада, тъй като рейтингът ни вече бе в негативния списък на агенцията за понижаване. Като цяло не смятаме, че действията на Moody's бяха оправдани. За разлика от 2009 г., която бе много трудна за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и за Западна, сега регионът е в много по-добра ситуация, в сравнение особено със Западна Европа. Moody's понижи рейтингите на водещи банки в ЦИЕ, имайки предвид влошаващата се икономическа среда в еверозоната и влиянието й върху в региона. Виждаме обаче, че повечето държави в ЦИЕ могат успешно да се изолират от кризата.

- Покрихте ли изискването за 9% капиталова адекватност към средата на годината и как го постигнахте – чрез привличането на капитал или чрез свиване на кредита?

Трябва да уточня първо, че не RBI беше обект на надзор от европейския банков регулатор (European Banking Authority), a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) – компанията майка. RZB изпълни изискването далеч преди крайния срок от 30 юни, като към тази дата капиталовата й адекватност от първи ред е 10,6%. Това бе постигнато изцяло със собствени ресурси, без да се прибягва до капиталовите пазари или държавна помощ.

- Миналия ноември Австрийската централна банка ограничи кредитните операции на RBI в ЦИЕ до размера на депозитите. Още ли е в сила тази забрана?

Въпросът изисква известно уточнение. Австрийската централна банка не ограничи заемите до размера на депозитите, а препоръча те да представляват 110% от една референтна сума, която освен депозитите включва и финансиране от наднационални институции, дългосрочни облигации, емитирани на местния пазар, както и местен миноритарен капитал.

Понастоящем в България Raiffeisen е под това референтно ниво. Що се отнася до съотношението кредити/депозити (като се включват и лизинговите операции), нашият български филиал вече има една от най-високите стойности в рамките на групата и вероятността от допълнителното му повишаване е незначителна.

- Каква е оценката ви за нетната печалба на RBI през 2012 г., след ръста от 11% за 2011 г.? Как се представя българското ви поделение спрямо другите от групата по отношение на активи и рентабилност?

Обикновено не публикуваме предвиждания за резултатите ни през тази година. Въпреки това, мога да ви уверя, че нашият бизнес модел се е доказал като много успешен. Успяваме да реализираме печалба във всяко тримесечие от листването ни на борсата през април 2005 г., дори и по време на кризата. Резултатите на през първото полугодие на 2012 г. са задоволителни. Консолидираната ни печалба за периода е 701 млн. евро – ръст от 13,9% на годишна база. Това е най-добрият резултат измежду всички австрийски банки за полугодието.

В България отчетохме печалба преди данъци от 17 млн. евро през първата половина на годината. По отпуснати заеми сме на 4-то място в страната с 2,9 млрд. евро към месец март. Освен това сме много горди, че банката затвърди позицията си на лидер по качество на обслужването, след като за втора поредна година спечели приза „Тайния клиент” на Асоциация „Банка на годината”.

- Имате ли интерес към закупуване на още банки, собственост на гръцки институции в ЦИЕ или Турция, след покупката на 70% от полската Polbank EFG?

Сега сме заети с интеграцията между Polbank и Raiffeisen Bank Polska. Със силния си фокус върху банкирането на дребно Polbank е чудесно допълнение към нашия местен филиал, който е с много силни позиции в корпоративното банкиране. По текущи данни обединената банка ще бъде шеста по големина в Полша по активи и четвърта по отпуснати кредити, като ще обслужва над 900 хил. клиенти. В момента не планираме покупката на други банки.

- Преди време продадохте ваш филиал в Украйна. Обмисляте ли други продажби в ЦИЕ?

Поделението в Украйна беше продадено, защото купихме много по-голяма банка с огромна търговска мрежа, която искахме да слеем с него. След това получихме много изгодно предложение от OTP за „стария” ни филиал, затова промяната в стратегията бе разумна.

Последна актуализация: 21:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Все пак той е банкер. Него не го интересуват пряко имотите, докато банката му не спира да увеличава печалбата си. Както доцентът ми банки казва, лошите кредити може да са и 50% и банката пак да е на печалбата, стига портфейлът и да е достатъчна капиталова адекватност и буфери. Така че - от гледна точка на банките в България специално - да - те не са притеснени, че лошите кредити са толкова много, просто защото не спират да генерират печалба, даже да я увеличават, година след година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Херберт Степич: Проблемът с лошите заеми в ЦИЕ не трябва да се преувеличава================================================този Проблем никога не е бил съществен - по-скоро е бил преекспониран , за да коригира имотния пазар след корекцията - старата песен на нов глас ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още