IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Белелиев: Мит е, че България е енергиен център на Балканите

Държавата трябва да насочи усилия единствено към ВЕЦ-овете, смята ръководителят на „Централна енергоремонтна база“

09:07 | 21.09.12 г. 10
<p>
	Инж. Димитър Белелиев.<em>&nbsp;</em>Снимка: Личен архив</p>

Инж. Димитър Белелиев. Снимка: Личен архив

- Само на Балканите ли са основните ви клиенти?

Принудени от икономическата ситуация в България, наистина ни се наложи да излезем извън пределите на страната. При нас това се случи дори малко преди кризата, тъй като през 2006-2007 г. възможностите на българския пазар се свиха, а нашият потенциал беше десетократно по-висок.

Първоначално започнахме да печелим поръчки в Гърция и Македония, а впоследствие и в Косово. Отскоро навлизаме и на румънския пазар. Преди две години спечелихме търгове и в Грузия. Имаме реализирани проекти и в Ливан. 

Това навлизане на международните пазари донякъде се дължи и на самата криза. Например в Гърция точно заради кризата компаниите започнаха да обръщат по-голямо внимание на профилактиката на енергийните съоръжения. Преди това се бяха „специализирали” да купуват само нови мощности, понякога дори ненужни за даденото производство.

Гърците се убедиха, че ако купиш нов трансформатор, трябва да платиш 2 млн. евро, докато ако направиш съответния ремонт, ефектът е десетократно по-голям, защото за него плащаш едва 10% от цената за новото съоръжение.

Това беше причината за активизиране на поръчките от Гърция. Колкото до Македония, те отдавна поддържат добри взаимоотношения с нас, защото по принцип те нямат подобни енергоремонтни бази като нашата. Помогна ни и това, че EVN са собственици на тяхната дистрибутивна мрежа на ниското напрежение, с които ние поддържаме контакти в България и сме одобрени от австрийската компания-майка. В резултат на това сътрудничество нашето партньорство с EVN – Македония се разрасна.

- Като дългогодишен експерт в енергийната сфера как бихте анализирали сегашното състояние на българската енергетика и къде сме ние на фона на останалите балкански държави?

Мит е, че България е енергиен център на Балканите. Може би някога преди 30 години сме били. Но от доста години това твърдение просто не отговаря на истината.

Дори в хидроенергетиката, където би трябвало като държава с богат воден ресурс да сме добре, и при нея изоставаме от държави като Румъния, та дори от Гърция. Изоставаме не само като производителност, но и като производствени мощности.

Освен това Гърция отдавна не зависи от нашия износ на ток. Да, през лятото заради туризма и заради прекомерния разход на ток за охлаждащите системи те купуват ток от нас. Но това е балансов разход, защото когато пикът за ток в България стане голям, тогава количествата се връщат към нас.

Затова не може да се говори за реален износ. Нямам официална информация, но през последните три години не мисля, че страната ни е изнасяла енергия за Гърция.

Преди това гърците са внасяли от нас, защото им е било много по-евтино, отколкото сами да произвеждат. Но в резултат на направените инвестиции, особено в хидроенергийните централи, това положение се промени.

Въпреки икономическата криза Гърция продължава да инвестира в нови енергийни мощности, като годишно в ход са поне 3-4 големи проекта. И това го наблюдаваме от няколко години. В България това не е така.

Ще дам и пример - миналата година ние участвахме като подизпълнители на френския енергиен гигант Alstom в монтажа на хидроцентрала с обща мощност от 220 мегавата.

В ход е още една поръчка, където пък сме подизпълнители на италианска фирма, която прави рехабилитация на друга мощна гръцка ВЕЦ. Там работят два блока по 100 мегавата единия. След тази рехабилитация мощността там ще бъде повишена с 10%, защото на практика централата ще произвежда с 20 мегавата ток повече.

- А Румъния как успя да излезе напред?

Тяхното потребление е много по-голямо от нашето и оттам те имат възможност да инвестират в нови мощности. Те имат атомна централа, и централи на въглища, с други думи тяхната енергетика е почти два пъти по-голяма от нашата.

Но румънското правителство оказва силна подкрепа за румънските фирми при участия в енергийни търгове. Там е много трудно външна компания да спечели, ако не се ангажира с местни подизпълнители.

Тази политика на толериране е довела до развитието на ремонтния бизнес в северната ни съседка и този бизнес се развива. За разлика от нас, където вече почти няма компании от този размер.

- В този смисъл румънските фирми не се ли оказват ваши сериозни конкуренти, когато се явявате на търгове там?

Да, те ни конкурират, но нашето преимущество е в цената на труда. В Румъния заплатите са с около 30% по-високи и това е основното ни предимство.

Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
При положение, че Германия внася 2/3 от тока си (справка: http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Germany), и въпреки това е най-силната икономика в Европа, мисля че няма абсолютно никакъв смисъл държавата да се напъва да строи нов АЕЦ.А мита за евтиния ток си е точно мит. ЕС е в процес на либерализация на енергийния пазар, и ако до сега сме можели да спонсорираме икономиката си с евтин ток от АЕЦ, и това скоро няма да можем да го правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Мен друго ми е интересно. Като се види колко ток произвеждаха и потребяваха икономиките на Югославия, Гърция, Турция и Румъния и се сравнят с жалките стойности на България по същото време много е очевидно че не никога не сме били това, за което сме се мислили. Все едно колибрито да се сравнява с орела.Единственото по-съществено енергийно предназначение на България беше да пренася ток от една съседна държава към друга и между другото продаваше на малка загуба част от електрическото си свръхпроизводство.Всичко останало е мит. Предлагахме изгодни цени и ни ползваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Само к*етен може да твърди, че можем и трябва да разчитаме едва ли не само на ВЕЦ - при това засушаване. Пълна глупост е, че България е страна, богата на водни ресурси.Вярно е само, че вече не сме енергиен център на Балканите - заради родоотстъпническата политика през последните 20 години.3 - зависи от визията ти за бъдещето на Отечеството ни. Ако тя е да възродим икономиката и да обърнем демографските процеси - строежът на енергийни мощности е нещо неизбежно - и колкотопо-скоро, толкова по-добре.Ако България ще продължи да се мангализира и срива икономически, няма смисъл от подобни инвестиции, защото *** фабрика не строи и ток не плаща.Мен пръвият вариант по ми допада. По-добре е да се строят ВЕИ и ядрени реактори и да се спрат пушливите ТЕЦ-ове. Не съм против ВЕЦ, но те имат само спомагателна функция - гръбнакът на Българската енергетика атомен трябва да е. 2 блока на АЕЦ Белене и нови два в АЕЦ Козлодуй - междувременно да бъдат пуснати 3 и 4 блок до изтичане на срокът им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
valentin11058030
преди 11 години
голям продажник,за да си независим ти трябва производство а такива продажници им трябва разтрел,не случайно комунистите през 1944 са ги клали такива но за съжаление не са успяли да ги изчистят всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Добре ни сваля на земята г-н Белелиев . Много добре поддържания мит че сме енергиен център , та затова имаме интерес от все нови и нови мощности обрича България на огромни капиталови разходи . Какъв център и фактор сме като сме 100 % зависими от внос както на суровини така и на технология за цялата ни енергетика ? Добре поддържаните митове спомагат заинтересуваните да печелят огромни средства :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
Д. Белелиев: Мит е, че България е енергиен център на Балканите----------------------БГ е страната на митовете ;)1- най-интелигентни след евреите2- най-красивите жени3- най-гостоприемни4- най-образовани5-.............и до "65 " - файдата е нулева ----------американците казват : " ако си НАЙ.... - къде са ти парите" ?-----ако нямаш пари - значи .... пак си НАЙ........ , но най ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
Да не мъча хората.Ето списък с мощностите в България:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_Bulgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
kranc_mk
преди 11 години
Г-жо, аз като не специалист а като запознат мога да обясня и приложа набързо малко по компетентна информация:http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_BulgariaТука можете да прочетете какви мощности има в България в момента.Това са същите мощности без 4 блока на АЕЦ-а който са от соц време.Тогава имаше тежка енергоемка индрустрия и 9млн калпака.Сега няма индустрия и сме 7 млн калпака.В момента се струят спекулативно още "зелени" мощности, а население почти няма или не консумира.Искаме да строим нов АЕЦ, и АДЖАБА КЪДЕ ЩЕ ОТИДЕ ТАЗИ ЕНЕРГИЯ И ЗА КАКВО НИ Е ТОЛКОВА МНОГО?ОБЯНСЕТЕ МИ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
katja
преди 11 години
Уважаеми, читателю, странно гневен тон за човек, който ако има достатъчно подробна информация, опровергаваща поднесената от инж. Белелиев, би могъл да ни я предостави. Очакваме с интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 11 години
Kaто нямаш информация колко и за къде изнасяме що дърдориш глупости???Поредния който говори едно към гьотере.Заспал сънувал нещо и на другия ден го разказва като факт.Инвестор айде моля ви се по сериозно.И спрете да каните някой щото бил директор.Това че е директор не го прави специалист.Всеки в тази държава започна да говори каквото му дойде на езика без всякаква връзка с главния мозък.http://***.tso.bg/default.aspx/mezhdusistemni-obmeni-plan/bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още