IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Паунова: Виждаме първи симптоми на забавяне темпа на растеж на фармацевтичния пазар

До края на годината браншът очаква едноцифрен ръст до 6%, посочи изпълнителният директор на Астра Зенека България

08:30 | 30.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека България</em>.&nbsp;Снимка: Личен архив</p>

Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека България. Снимка: Личен архив

- Съгласна ли сте, че чуждите фармацевтични фирми са по-склонни да лишат пазара от дадено лекарство, отколкото да намалят цената му? Има ли вероятност това да се случи?

Научноизследователските фармацевтични компании поеха ангажимента произвежданите от тях лекарствени продукти да станат по-достъпни за българските пациенти, въпреки че не могат да намалят цените си под най-ниската в ЕС. Това наистина би довело до увеличаване на паралелния износ и дори изтегляне на продукти от българския пазар поради „ефекта на разливането”. А именно Испания, Гърция и Румъния използват за сравнение България и намаляването на цената у нас би довело до понижаването й на тези пазари, които заедно са 25 пъти по-големи от българския.

Подобно развитие ще има негативно отражение най-вече върху българските пациенти. Именно поради това компаниите подкрепят законодателството, което действа от септември 2011 г. и позволява предоставянето на отстъпки от официалните цени, валидни само за българския пазар.

- Астра Зенека България участва ли в договарянето на отстъпки от цените на медикаментите с НЗОК и за колко позиции?

Да. Астра Зенека бе една от първите компании, които на доброволно начало, преди да бъде регламентирана тази практика, като задължителна, предостави отстъпки на здравната каса за 7 медикамента. Компанията поддържа открит диалог с институцията, както и останалите участници в сектора, като подкрепяме гъвкавите предложения с цел улесняване достъпа на българските пациенти до ефективно лечение.

- Компанията инвестира ли в изследователска дейност със същия темп, както досега?

След 10 години лекарствата, върху които компанията работи днес в изследователските лаборатории, ще бъдат регистрирани на световните фармацевтични пазари. Така решенията, които се взимат днес - например кой продукт да развиваме, ще имат ефект едва след 8-10 години.

Мисля, че в бъдеще ще има много по-персонифицирани лекарствени решения. Не просто универсално лекарство, а такова за нуждите на конкретния пациент.

Компаниите ще профилират клиентите си по същия начин, както сега продуктите си. Като виждаме какво е постигнато през последните 10-15 години, може да очакваме, че през следващите развитието ще е феноменално. Мисля, че науката ще постигне много. И ще има лекарства в области, в които сега липсват.

- Неотдавна централата на компанията обяви съкращения в световен мащаб? Оказва ли това влияние в България?

На местно ниво компанията не бе засегната от съкращения на служители. Оптимизираме процесите и текущите разходите, така че да съумеем да съхраним най-важния ни ресурс - хората, магическата съставка на успеха! Точно в периода на икономическа криза видяхме възможност за развитие на бизнеса и разрастване на екипа. Фокусирахме се върху привличане на нови колеги - ориентирани към резултатите, с аналитично и стратагическо мислене, хъс, инициативност и споделящи ценностите на компанията.

- Кои са предимствата на компанията в условията на конкурентен пазар?

Като основно конкурентно предимство на Астра Зенека България безспорно бих отличила добре сработения екип от професионалисти. Гордеем се с познанията и научните открития на компанията, които са довели до разработване на лекарствени терапии, отличени с Нобелови награди. В световен мащаб всеки работен ден компанията инвестира над 20 млн. долара за разработването и проучването на нови медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ами изобщо не е слаб ръста. Бих казал нормален. Като за пазарна икономика. Ще трябва да свикват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
black_dragon
преди 11 години
Най-обичам комунистически парашутист да се изказва като някакъв велик капацитет....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още