IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Цветанов: Земеделието би трябвало да е сред приоритетите в икономиката

У нас остават само 30% от разходите на фермерите за производството на зърно, посочва председателят на Асоциацията на земеделските производители

08:31 | 19.06.12 г. 3
<p>
	Христо Цветанов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Христо Цветанов. Снимка: Личен архив

 

- Всяко правителство идва с обещанията, че ще го направи, но това не става?

Да, защото е необходимо да се намерят стимули, за да стане. А без финансиране това не може да стане. Не говоря за наливане на пари. Но примерно, да отпаднат административните такси за тази комасация, които се оказват сериозен проблем.

За да има комасация, държавата трябва да прецени плюсовете и минусите, да направи анализ, защото окрупняването ще работи в нейна полза - биха се създали големи предприятия, които да изнасят, би се постигнала ефективност. В крайна сметка брутният продукт ще се създава тук в страната, но за целта трябва да се инвестира. Без инвестиции не може да се получи. Нещата са прости, но трябва да престанем да се заравяме в дребни проблемчета.

Ще дам пример със зеленчукопроизводството. Въпреки проблемите има редица фермери в Северна България, които инвестираха и имат големи градини. Такива стопанства има край Ботевград, където се отглеждат ябълки и круши. В плевенските Горни и Долни Дъбник има доста зеленчукопроизводители, около Русе има оранжерии, във Великотърновско и др.

Да, първите лястовички се появиха, но на нас ни трябва по-сериозния мащаб, по-големи обеми, за да може да се изградят хранилища за плодове, за да се предлагат на пазара големи партиди еднородна продукция. В тази връзка голям проблем остана нежеланието на производителите да създават организации, за чието учредяване има и европейско финансиране. Манталитетът на българина пречи за създаването на такива организации и участието в корпоративно управление.

- Какви са вашите препоръки в тази посока?

За нас като земеделски производители е крайно необходимо да увеличаваме производството на плодове и зеленчуци. При добра организация на работата, там се получават добри доходи. Също така да изграждаме хранилища за преработване, да въвеждаме нови технологии - голяма част от тези цели са допустими по програмата за селските райони.

Необходимо е и неправителствените организации заедно с министерството да работят повече в насока за регулиране на пазарите на плодове и зеленчуци и за скъсяване на веригата от производител до крайните консуматори.

Аз разбирам, че министерството е на земеделието и храните, но нека малко да оставим тези храни и да се концентрираме върху отрасъла, който ги произвежда. Защото в икономиката си има пазарни механизми за уреждане на цените на яйцата или на хляба.

За нас е важно да се насърчава производството, да се инвестира в преработвателни предприятия и в крайна сметка да се създават данъкоплатци и да има грижи за тези данъкоплатци.

На практика земеделските производители са основата на хранителната пирамида, защото от нас тръгва преработването и добавната стойност на продукцията. Не искам да прозвучи като критика към ръководителя на това министерство, но нашият отрасъл се нуждае от политики, защото на всичкото отгоре той създава и немалко работни места. За нас е важно да почувстваме, че се мисли за това как секторът да разшири дела си в икономиката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex16
преди 12 години
Прав е човека, но трябва да се развива и отрасъла на преработващата промишленост. Не да изнасяме плодове, зеленчуци, зърно и месо, а преработена продукция в която има повече принадена стойност и да се разкрият работни места в чиско селскостопанските райони. Селското стопанство след последната война даде възможност да изградим тежка промишленост и сега мисля, че е така. А що се отнася до всички отрасли на икономиката не мисля, че можем да сме конкурентни на световните гиганти - никога няма да правим комютри, химичаско производство, металургия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Tony
преди 12 години
Няма да чета статията!Приоритет на държавата е да има истинско конкуренция във всички сектори на икономиката! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Костадин
преди 12 години
Много условно е изказването му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още