IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юл. Тюфекчиев: Заложените цели за модернизация на жп мрежата не са реалистични

Не можем да генерираме такъв пътникопоток, който да гарантира икономическата ефективност на скоростните жп трасета, смята директорът на Мотт МакДоналд

08:00 | 10.05.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юлиян Тюфекчиев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Юлиян Тюфекчиев. Снимка: Личен архив

- Като заговорихме за интегрираните градски проекти, в момента се подготвят такива, включително и интегрирани планове за градско развитие. В начална фаза е планът за интегрираното градско развитие в София. Доколко сте запознат със свършеното до момента, как оценявате този план?

Запознат съм с генералния план за организацията на движението в София. Той следва да се разглежда като междинен момент, защото нямаше как да отчете предстоящото влизане в експлоатация на нови отсечки от метрото.

Има различни подходи при подготовката на такъв генерален план за организацията на движението. Единият е да се допусне максимален трафик, който да пресича централната градска част. Друг подход е да се създадат условия за свободно движение на хората в центъра без присъствието на ненужно голям брой автомобили, да се създадат буферни паркинги и да се разшири синята зона. Според мен в настоящия план залегна принципа за градска част, по-близка до хората, отколкото до колите.

- Проблемите с паркирането обаче не се разрешават...

Вярно е. Говорим за буферни паркинги, но има и един значителен обем временно регламентирани зони за паркиране. Вижда се, че незастроени парцели в центъра се превръщат в паркинги, но те не са пълни. Това се дължи на различни фактори – доколко искаме да сме по-близо до целта на пътуването, доколко е по-удобно да платим за синя зона и други. Животът ще наложи най-оптималната система. Това не изключва изграждането на паркинги в централната градска част, но за да паркираш там – трябва да плащаш.

- Не закъсняхме ли с разработването на такива интегрирани планове за градско развитие и движение?

Общите градоустройствени планове отпреди 15-20 години остаряха. Животът и пазарът урегулират нещата. По този въпрос обаче повече биха могли да говорят колегите архитекти-урбанисти.

- Какъв е потенциалът на публично-частното партньорство за преодоляване на дефицитите при финансирането на инфраструктурното строителство? Предстои да се гласува и законовата рамка...

В България няма добър опит в публично-частното партньорство. Поучителният опит пък е магистрала „Тракия“. Един зле подготвен проект завърши зле. Публично-частното партньорство е своего рода обществена поръчка. Ако няма ясни правила, целият проект се проваля. Всички условия трябва да бъдат поставени на масата и да се даде възможност на потенциалния концесионер да доразвие и да предложи най-изгодната икономически оферта, за да получи партньорството.

- Какво е според Вас бъдещето на инфраструктурното строителство, така че от него да има най-голяма обществена полза?

Може би е крайно време за така наречените интегрирани инфраструктурни проекти. В един проект да се включи подновяването на водопровода, изграждането на канализацията, подновяването на пътната настилка и на тротоарите. Така ще се копае само един път. Един изпълнител ще носи отговорността за качеството на изпълнение, както на подземната, така и за надземната инженерна инфраструктура.

Подготовката на такъв проект от техническа гледна точка не е никак сложно, но изисква още по-добра координация между институциите. Социалната и икономическа ефективност от такъв подход ще е безспорна.  Трябва да се сложи край на „разделното” изпълнение на линейните проекти от водния сектор и тези от пътния в урбанизираните територии.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Ще напомня в заключение, че дълги години цената на превоз с маршрутка бе 1.50 лв. при онези по-ниски цени на горивата, при онази мизерна скорост на транспорт, докато днес с метро се пътува в пъти по-бързо за смешната цена от 80 ст. (ако нямате карта)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
маршрутки. Просто от ако има нормална железница, няма да се прибират куп пари от кърпене на дупки, автобуси и к'во ли не още. Да не забравяме и нефтеното лоби. Някой мислил ли е колко пари по-малко биха отишли в нефтопродукти, ако имаше скоростен влак до Пловдив, с който бихме стигнали там за 40 мин.?3. Наличието на бърз и евтин ЖП-транспорт е основна предпоставка за нормален бизнес и децентрализация в страната, а тезата, че демографски нямало достатъчно население за пътувания със скоростни влакове издиша отвсякъде - ако беше така, нямаше да се клатят върволица от автобуси по магистрали и пътища всеки ден до София и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Няколко забележки:1. Ходя да почивам в Гърция не заради пътя до там, а заради качеството на обслужване. В Гърция крайбрежието не е презастроено и бетонирано до водата, навсякъде има чистота, хората са любезни, а цените не са различни от тези в момента на "Златни пясъци", последното го проверих миналата седмица. Ако ще 5 лентова нова магистрала да пуснат до Бургас, НЯМА да почивам в мутренските хотели, още по-малко в гета като "Слънчев бряг".2. По отношение на скоростните ЖП линии - докато ЖП-то не предложи адекватна услуга, а тя предполага сигурност, точност и бързина, никой няма да се качи на влак. Затова е спешнод а се пуснат не просто 160 км/ч влакове, а дори 250, както е масово в Германия. Няма причина разстоянието Сф-Бургас да се взема за повече от 2 часа и 15 мин. с две спирания в Пловдив и Ст.Загора, както и Сф-Пловдив за повече от 35-40 мин. Причината да се агитира против ЖП-то и скоростните влакове е същата поради която в Сф 15 години не се строеше метро, а се ползваха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още