IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Гиа: Италианските фирми в България продължават да засилват присъствието си

Икономическо възстановяване на страната ни може да се очаква догодина, прогнозира председателят на сдружението Confindustria Bulgaria

08:15 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиетро Луиджи Гиа.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Пиетро Луиджи Гиа. Снимка: Личен архив

- Какъв е обемът на италианските инвестиции в България до 2011 г. и каква беше динамиката им в последните кризисни години?

В периода 1996-2011 г. общият обем на италианските инвестиции в Българи превиши 3 млрд. евро. Само през 2011 г. оборотът на италианските фирми в България е около 2 млрд. евро, което е повече от 5% от БВП на България.

Основният интерес на италианските инвеститори до момента се концентрира в текстилния сектор, механиката, металургията, енергетиката и обществените услуги, а през последните години преди всичко в строителния сектор, околната среда, недвижимите имоти и услугите.

Що се отнася до промените след кризата, ставаме свидетели на намаляването на инвестициите на нови фирми, но предприятията, които работят в страната, продължават да вярват в България и да засилват присъствието си.

- Как кризата се отрази на италианския бизнес в България?

Кризата се усети най-много през 2009 г, след това, както вече споменах, италианските фирми тук засилиха инвестициите си в страната. Статистиката сочи, че през 2009 г. в италианските фирми, опериращи в България, служителите са били около 20 хил. души. Сега те са над 25 хил. души, което е ръст от почти 20%. Нашите фирми, дори с трудностите в момента, продължават да се развиват. Компаниите, които действат в производството и селското стопанство обаче реагираха по-адекватно на кризата, докато фирмите, ориентирани към услугите и търговията, претърпяха по-големи сътресения.

- Кои са икономическите сектори, в които италианският бизнес вижда най-големи възможности да инвестира?

Ако съдим по данните на италианския износ за България през 2011, на първо място е текстилният сектор със 116,5 милиона евро, което възлиза на 7,4% от целия италиански внос в страната. Текстилният бранш е сред икономическите сектори, в които страната се оказа по-предразположена към италианските инвестиции.

Интерес за италианските компании представлява и инфраструктурата - пътища, железопътни линии, летища, водни мрежи. Това са основните източници на възвръщаемост, в които италианските инвеститори са най-активни, както и публично-частните партньорства, които поставят рамо до рамо фирмите и местната работна сила и осигуряват ползването на най-новите технологии.

Най-големите възможности за инвестициите на италианците в сферата на инфраструктурата и транспорта в България се идентифицират конкретно с пътната, железопътната и летищната инфраструктура, река Дунав и развитието на северната част от страната, както и модернизацията на територията чрез устойчиво управление на водоснабдяването и събирането на отпадъци.

- Кои според Вас са най-интересните проекти, които трябва да бъдат осъществени в България в близко бъдеще и които биха привлекли италиански интерес?

Както е предвидено от Европейския съюз, за новия програмен период 2014-2020 г. най-високият приоритет ще бъде даден на така наречените „зелени” инфраструктури. Според министъра по управление на фондовете от Европейския съюз Томислав Дончев един от главните приоритети в строителния сектор след 2013 г. ще бъдат енергийната ефективност и инвестициите във водния сектор. Необходимите средства за тези сектори възлизат на 8-9 млрд. евро. Като друг важен приоритет ще се запази транспортната инфраструктура, включително и пътните и железопътните проекти, финансирани от оперативната програма „Транспорт”.

- Българският бизнес в последно време се оплаква от липсата на квалифицирани кадри. Забелязват ли италианските компании, които оперират в страната, подобен проблем?

Това, на което винаги е разчитало италианското предприемачество в България, са именно компетентността, гъвкавостта и опитът на местната работна сила. Производствената ефективност на нашите фирми се дължи до голяма степен на качествата на българските служители, които заемат различни позиции във фирмите, често и много отговорни позиции, доказвайки, че могат да бъдат надеждни и коректни партньори, винаги готови за обмяна на идеи. Разбира се, инвестицията в квалификацията води до едно прогресиращо развитие и следователно е похвална практиката българските фирми и браншови организации да насърчат властите да насочват повече инвестиции към обучението на персонала.

- Какъв очаквате да бъде икономическият растеж в България през 2012 г.?

Настоящата година отново ще бъде година на несигурност, като очаквам ръст на БВП около 0,5%. Има твърде много неизвестни, които спъват европейското възстановяване, и това със сигурност се отразява и на България. Добрата новина, ако може да се определи като такава, е че България ще има по-слабо отрицателен резултат в сравнение с много други държави на стария континент.

- Можем ли да очакваме скоро икономическо възстановяване?

Да, ще има възстановяване в България още от следващата година. Казвам го поради две причини. Първо, продукцията на глобално ниво все повече се регионализира и много фирми от текстилния сектор, електрониката, металургията прехвърлят от Азия към Европа производствата си, предназначени за европейския пазар. В този смисъл България е наистина конкурентоспособна, въпреки че за да се привлекат по-големи инвестиции и да се преодолее конкуренцията на страни като Румъния и Сърбия, е нужно българското правителство да е по-открито за диалог с чуждестранните инвеститори. На второ място, възстановяването, както вече споменах, ще бъде управлявано от инвестициите на вече опериращите в страната фирми - един ресурс, толкова ценен и толкова често подценяван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още