IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кимбъл: Има условия за устойчив растеж и създаване на богатство в България

Българските активи са подценени заради последиците от глобалната финансова криза и дълговата криза в европейската периферия, смята инвеститорът

08:00 | 18.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пол Кимбъл. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Пол Кимбъл. Снимка: Личен архив

Пол Кимбъл е партньор и член на Съвета на директорите в Експат Капитал. Той е американски гражданин и има дълга и успешна кариера в инвестиционното банкиране. В момента живее в Джаксън, Уайоминг.

Прекарал е 23 години в Morgan Stanley, издигайки се до мениджърски позиции сред топ 10 в банката - като глобален директор за отношенията с клиенти, глобален директор за търговията с чуждестранна валута и член на фирмения комитет по риска. Кимбъл е бил член и председател на Нюйоркския комитет за валутна търговия – група, създадена от банковата индустрия, която съветва клона на Федералния резерв в Ню Йорк по важни въпроси, свързани с валутните пазари. Той е бил в бордовете на различни организации от системна важност, като например Чикагската стокова борса. Кимбъл е и първият председател на FXall – най-голямата в света платформа за валутна търговия. През 2006 г. той основава Sagebrush Capital – инвестиционна компания, фокусирана върху инвестиции в проекти за възобновяеми енергийни източници. 

Кимбъл има магистърска степен по бизнес администрация от Университета на Чикаго, бакалавърска степен от Университета в Нотр Дам и бакалавърска степен по икономически науки от Католическия университет в Льовен, Белгия.

- Г-н Кимбъл, какво ви накара да инвестирате  в България?

България е страна с висок потенциал за развитие, имайки предвид растящата й икономика, разумната фискална политика на правителството, стабилната банкова система и не на последно място, пътя й към по-голяма интеграция в ЕС. Най-важното е, че българските активи са подценени спрямо световните пазари – отчасти поради вторичните трусове на финансовата криза от 2008 г., отчасти поради незаслужено обременяване с последиците от текущата дългова криза в европейската периферия.

- Какви са впечатленията ви от България? Как бихте оценили българската икономика с оглед икономическата среда в Европа и в света?

Впечатлен съм от разнообразието в частния сектор и от данъчните политики на правителството, насочени към растеж. Като обединим тези положителни фактори с външнотърговското салдо по текущата сметка и балансираната фискална сметка, имаме съставките за устойчив растеж и създаване на богатство. Мисля, че България косвено пострада от обвързването си с все още много силното евро. Но усещането ми е, че еврото в крайна сметка ще отслабне и така ще се отвори потенциал за истинско възстановяване на цените на българските активи.

- Бихте ли препоръчали на други американски инвеститори да инвестират в България?

Абсолютно – българските активи трябва да са част от вложенията на американските портфейли в развиващи се пазари.

- Защо решихте да станете партньор в Експат Капитал?

Инвестиционната ми философия по отношение на нови пазари винаги е била първо да избера пазар с отлични базови условия, и второ - да намеря местни партньори, които уважавам и на които имам доверие да работим заедно. България и Експат Капитал перфектно се вписват в тези изисквания.

- Как виждате ролята на Експат Капитал във финансовия сектор в България? Каква е визията ви като партньор и директор за развитието на компанията?

Компании като Експат Капитал са от решаващо значение за ускоряване на иновациите и възможностите за растеж във всяка икономика, тъй като свързват предприемачите с източници на капитал. Това, което е рядкост, е да се намери компания, където професионализмът, отличната бизнес преценка и почтеността са в основата на този процес на „събиране“. Николай Василев и Никола Янков са изградили точно такава компания в София и мисля, че те ще са ключов фактор в иновационния процес на формиране на капитал в България за много години напред. Вълнувам се, че ще мога да им помогна да изградят своя инвестиционен бизнес.

- Имате значителен дял в Експат Бета АДСИЦ. Означава ли това, че сте оптимист за пазара на недвижими имоти в България като цяло или за този АДСИЦ конкретно?

Подобно на финансовите активи, и недвижимите имоти в България са подценени от глобалните стандарти. България има стабилна икономика, но все още не разполага с офисна и жилищна инфраструктура, която да отговаря на изискванията на икономиката за курортни и търговски обекти.

- Планирате ли други инвестиции в България в бъдеще? Какъв тип сделки биха били интересни за вас?

Сигурен съм, че с работата ми с Експат Капитал в краткосрочен план ще има много конкретни инвестиционни проекти. Но в съзнанието ми няма по-добра инвестиционна възможност в България от това да развиваме Експат Капитал – можем да бъдем пътя за капиталовите потоци към много иновативни компании, които ще са в основата на бъдещото развитие на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
silvergreen
преди 12 години
Paul Kimball наясно ли е наистина за какво става въпрос в България?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Има условия, ама няма растеж, няма богатство...Въобще няма и да си правя труд да чета интервюто... Глупости! Потупват ни по рамото, водейки ни към пропастта. То и на животните, които ги водят към кланницата, не им казват какво ги чака, а се опитват да ги залъгват нещо.Ай ше ви.... американчета! Ей не мога да ги понасям нашите нови братя вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Противоречиво и манипулативно интервю, като тези на залязващи западни поп звезди - харесвате ли България? - Да, България много ми харесва и ще дойда някой път пак ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още