IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Илиев: Семейните фирми са едни от най-стабилните по време на криза

Фамилният бизнес генерира най-ниска фирмена задлъжнялост и ползва най-малко банкови кредити, посочва президентът на Сдружението на фамилния бизнес в България

08:04 | 02.03.12 г. 10
<p>
	Христо Илиев, президент на Сдружението на фамилния бизнес в България. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Христо Илиев, президент на Сдружението на фамилния бизнес в България. Снимка: Личен архив

- За колко фирми всъщност става въпрос?

На практика почти всички български фамилни компании, създадени в периода 1990-1995 г. в рамките на следващите пет години ще трябва да предадат бизнеса на следващото поколение.

- Доколко е важно семейството да продължи бизнеса, може ли в компанията да влязат лица, които не са от фамилията?

Разбира се, че е възможно. Вариантите са различни. Има примери, когато следващото поколение не желае да поеме семейната компания. Но все пак децата на собствениците задължително остават наследници на бизнеса и трябва да знаят как да подберат правилния мениджмънт като собственици, а не като мениджъри.

- Какво правите, за да се развивате в тази посока?

Преди всичко се стараем да коментираме тези въпроси с всички фирми, които са членове на сдружението. Каним и лектори, които са специализирали по тези проблеми от различни бизнес училища по света – ИНСЕАД, "Харвард", "Лондон бизнес скул". Те имат специални катедри, които се занимават с фамилния бизнес. Каним и представители на отделни компании, чийто бизнес е преминал през няколко поколения, за да споделят опита си с нас.

- Защо семейните компании се смятат за едни от най-стабилните във време на криза?

Фактите го доказват. В глобален план семейните фирми генерират най-малка фирмена задлъжнялост, ползват най-малко банкови кредити. Що се отнася до България нещата стоят по подобен начин.

В нашето сдружение нямаме данни за компания, която да има сериозни финансови проблеми и то поради простата причина, че когато управляваш собствени средства и когато управляваш чужда собственост нещата стоят по различен начин. Има и нещо друго – в семейните компании взаимоотношенията са по-близки, така че когато има някакъв проблем тези отношения много помагат.

- Какви са предизвикателствата пред фамилните компании днес?

Семейните фирми са част от общия пазар в страната и в този смисъл проблемите са сходни с тези на нефамилните компании. Основният въпрос, който трябва да решаваме е този с вътрешното потребление, което продължава да се свива и се отразява и при нас. Хората са притеснени да теглят кредити, да инвестират, така че това създава проблеми на всички. Фактът, че нямаме успехи в привличането на чужди инвестиции също се отразява негативно.

- Върху какво работите в момента?

Работата на сдружението е фокусирана върху това как да се решават вътрешни конфликти в семейните фирми, а такива възникват в процеса на работата, как новото поколение да бъде по-подготвено, как фамилните компании да работят помежду си.

Със сигурност е ясно, че новото поколение у нас има голямо желание да работи, да променя и развива компаниите, да прилага на практика идеите си. Младото поколение е много активно и сплотено.
 

* Семейна е фирма, която отговаря на поне едно от двете условия:

- мнозинството от дяловете, които дават право за вземане на решение, са притежание на физическото лице, създало фирмата или неговите съпруг, деца, родители или други преки наследници, като поне един представител на семейството участва официално в управлението на фирмата;

- ако фирмата е листвана на борсата - физическото лице, създало фирмата или неговите съпруг, деца, родители или други преки наследници притежават заедно поне 25% от акциите, даващи право на глас и поне един представител на семейството участва официално в управлението на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
LLP
преди 12 години
Няма как да се разбере от коя фамилия е....Но определено е към по-едрите : - )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
А най-стабилни, семейните фирми на всички бивши членове на БКП, включително и "семейните" фирми на самата БКП. Жалко! А иначе, е логично в период на криза малките и гъвкави фирми, каквито обикновено са семейните, да се приспособяват добре на променящ се пазар. Там влияе и фактора на пристрастност и реален принос с работа, без мрънкане, крадене и клинчене....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
BOBAN1
преди 12 години
MILOM Гарантирам ти,че няма нищо общо с Георги Илиев и тези структури.Ако това визираш де.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много са стабилни въпреки усилията на държавата да затрие дребния и среден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Интересно към коя фамилия е господина:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
BOBAN1
преди 12 години
Е ясно е ,че е техническа грешка това..Веднага се хващате за глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
"а заетите в тези фирми са били 11 хиляди души, или една трета от работещите у нас." 3x11 000 = 33 000 работещи в България ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още