IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

M. Чадиковски: Клиничните изследвания в България носят редица предимства

През миналата година Рош България е инвестирала 1,2 млн. лв. в тази област, посочва генералният мениджър на компанията

08:25 | 21.02.12 г.
<p>
	Д-р Методия Чадиковски.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Методия Чадиковски. Снимка: Личен архив

Д-р Методия Чадиковски е генерален мениджър на Рош България ЕООД от 1 юли 2010 година. Той започва работа в Рош Македония като медицински представител през 2000 година. Заемал е различни позиции в Маркетинг и Продажби преди да бъде назначен през 2006 година за изпълнителен директор на Рош Черна Гора. Две години по-късно д-р Чадиковски се завръща в Македония и заема поста изпълнителен директор на Рош Македония. Има придобита степен Магистър по Бизнес Администрация (MBA) от университета в Шефийлд, Великобритания.

- Г-н Чадиковски, през 2010 г. Рош е инвестирала 3,3 млн. лв. в клинични изследвания на територията на България. Какви са данните за 2011 г.?

Прогнозните данни за 2011 година са 1,2 милиона лева. Рош България инвестира много в клинични проучвания, защото те са съществена част от въвеждането на нови лекарства или на вече утвърдени лекарства за лечение на друг вид заболявания. Освен това е важно, че по този начин българските лекари имат възможност да бъдат оценени сред най-добрите специалисти в света и пациентите имат достъп до най-съвременна медицина и най-новите лекарства. Друга основна полза за всички е, че когато пациент се лекува по проучване, държавата всъщност спестява пари защото лечението се поема от организацията, която провежда проучването. И още една любопитна подробност за клиничните проучвания – доказан факт е, че пациентите, които се лекуват в клинично проучване биват проследявани толкова добре и стриктно от лекарите, че живеят по-добре и по-дълго спрямо пациентите извън проучване.

- Продажбите на стоки на компанията се увеличават с 14,7% до 85,2 млн. лв. за 2010 г. Какъв е ръстът за 2011 г.?

Приходите ни от продажба на стоки за 2011 година възлизат на 88,7 милиона лева (ръст от 4,1% - бел. ред.) Това увеличение е резултат от работата на екипа на Рош България и от незадоволените нужди в лечението на пациентите с ракови заболявания, хепатит, ревматоиден артрит, остеопороза, анемия. Тези резултати очаквам да затвърдят лидерската позиция на компанията за цялата 2011 година в сегмента на лекарствата само по лекарско предписание на фармацевтичния пазар в България.    

- Хеджирате ли се срещу валутния риск?

Валутният риск на компанията се управлява на централно ниво и затова в България не предприемаме мерки локално. Това е едно предимство за компания като нашата, която е част от глобална структура с единни решения и управление на риска.

- През 2010 г. печалбата ви у нас намаля с 56% до 2,3 млн. лв. Колко е тя за 2011 г.?

Намаляването на печалбата ни за 2010 спрямо 2009 година беше вследствие основно на намаляването на цените на лекарствата. Това е глобална инициатива поради увеличаване разходите на правителствата за здравеопазване, увеличаване на броя хора, които се лекуват и стриктния контрол върху цените на лекарствата, който е особено валиден за България. За 2011 година прогнозните ни данни са, че печалбата има ръст от около 20%. Това се дължи на по-високите продажби, въпреки че цените продължиха да спадат.

- Изпълнихте ли плановете за 12% намаление на оперативните разходи през 2011 г. и колко души наброява персоналът ви, който бе 69 човека в началото на 2011 г.?

Намалението на разходите, което се наложи да направим миналата година беше направено така, че да не засяга хората от екипа и затова успяхме да запазим всички хора на Рош България. В компанията в момента работят 68 човека.

Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още