IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Данев: Договорът за възлагане на Камбаните на Агроменидж облекчава ликвидатора

Този парцел е единственият сериозен актив на ЕЛАРГ, който е трудно реализируем на близка до оценката си цена, посочва предложеният за ликвидатор на Фонда

12:10 | 31.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
В. Данев: Договорът за възлагане на Камбаните на Агроменидж облекчава ликвидатора

ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ бе най-поскъпналото дружество сред 40-те най-ликвидни на БФБ-София с 55% ръст през 2011 г. Акциите на дружеството продължават да предизвикват интерес и през януари 2011 г. поскъпват с нови 37% до 1,22 лв. за акция. Това е причината и да потърсим за интервю Веселин Данев, предложен за ликвидатор на АДСИЦ-а.

В интервю през декември 2011 г. той заяви, че прогнозният ликвидационен дял вероятно ще е над 1,50 лв. за акция, а и до 2 лв., ако се изпълнят определени допускания.

- Г-н Данев, в отчета на ЕЛАРГ е записано, че Агроменидж АД ще придобие проекта Камбаните срещу 13 млн. лв., както и че прогнозният размер на таксите за обслужване достига между 25 и 34 млн. лв., а неустойката ще е 30-50% от тази сума. Означава ли това, че реално парцелът ще бъде разменен за неустойката?

Искам да подчертая, че всички намерения, данни и очаквани резултати или стойности, които ще изложа по-нататък, са условни, и зависят от действието на много обективни и субективни фактори. Инвеститорите в никакъв случай не трябва да формират инвестиционни решения на тяхна основа.

Неустойката, както впрочем и ликвидацията, не е сигурно събитие. Прекратяването на договора ни за обслужване зависи от одобрението на акционерите, а ние като заинтересовано лице няма как да участваме в гласуването по тази точка от дневния ред. Конкретният размер на неустойката ще се определи на базата на формула, която взима предвид останалия портфейл за осребряване и ефективната дата на ликвидацията. Не може да се предвиди с абсолютна точност каква ще е сумата й, но порядъкът ще е подобен на тези 13 млн, на които сме дали съгласието си да ни бъде възложен активът Камбаните в ликвидационен дял. 

Искам да подчертая няколко важни момента:

- ЕЛАРГ няма задължение /а само правото/ да възложи на Агроменидж Камбаните.
- Ако се намери купувач, който предлага по-висока цена, активът ще бъде продаден за пари.
- Предварителният договор за възлагане на Камбаните на Агроменидж облекчава задачата на ликвидатора. 

Според мен в сегашната пазарна ситуация това е единственият сериозен актив на Фонда, който е трудно реализируем на близка до оценката си цена.

- Как ще бъде монетизиран делът на ЕЛАРГ от 33,33% в Агроменидж? Ще има ли споразумение, с което например Агроменидж купува тези акции на цена, отговаряща на 16,67% от ликвидационната маса 49,5?

Ликвидаторът е задължен по закон да реализира активите на Фонда с грижата на добър търговец, в интерес на всички акционери. Един от възможните начини е този, който описвате.

- Каква сума е платена за дела в Агроменидж АД?

В отчетите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ и ЕЛАРГ Уинд ЕООД, както и в този на Индустриален Холдинг България АД, сумата е посочена. Ако ме питате има ли плащания неразкрити в отчетите, не са ми известни такива.

- Към края на 2011 г. ЕЛАРГ има вземания за 16 млн. лв. от свързани предприятия, от които 8 млн. лв. са авансово платени суми към Агроменидж АД, а други 8 млн. лв. допълнителни парични вноски в капитала на дъщерни дружества. Какво наложи допълнителните вноски и какво - авансовото плащане към Агроменидж?

Информацията за целта на допълнителните парични вноски е в отчетите на Фонда и неговото дъщерно дружество, ЕЛАРГ Уинд ЕООД. Що се отнася до плащането към Агроменидж, то бе необходимо, за да ни даде възможност да договорим с кредиторите на Дружеството възможността ни да подкрепим предложението на СД на Фонда за ликвидация.

- След сделката за 19 386 дка с Био Фарминг ООД, остават за продажба още около 220 000 дка земеделска земя. За колко от тях има интерес? На какви цени? Кой ще приеме в ликвидационната си квота непродадени парцели или например сделка със забавено плащане по вина на купувача, ако останат такива?

Всички тези въпроси съм отговорил /доколкото мога/ в предложения от мен Ликвидационен план. Той е включен в материалите за Извънредното Общо Събрание на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, а те са на разположение на акционерите.

- Може ли ликвидацията да бъде осъществена преди края на 2012 г.?

Доколкото ми е известно, няма такава законова възможност.

- Предложеният дивидент за 2011 г. е 7,2 ст. на акция, което е 90% от печалбата. Максимално бързо или в срок до края на 2012 г. ще бъде платен този дивидент?

Тези решения са в компетенциите на Общото събрание. Доколкото ми е известно, ако бъде прието предложението на СД за започване на процедура по ликвидация, първи по поредност следва да бъдат погасени вземанията на облигационерите и останалите кредитори на Дружеството, а едва след тях – вземанията на акционерите за дивиденти. След тези плащания, цялото осребрено от ликвидатора имущество се разпределя между акционерите при завършване на ликвидацията, като частично разпределение не се допуска.

- Може ли размерът му да е 100% от печалбата за 2011 г.?

Това решение е в компетенциите на Общото събрание.


Още по темата:

Вчера бе публикуван проект на План за ликвидация на ЕЛАРГ. От него става ясно, че освен договора за продажба на 19 386 дка с купувач акционера Био Фарминг, след обявяването на решението на СД да предложи ликвидация са реализирани продажби/предварителни договори за продажбата на над 15 хил. дка на атрактивни ценови нива, с което е облекчена задачата на ликвидатора.

В Плана за ликвидация са заложени минимални средни продажни цени на декар по региони, като е записано че възлагането на земеделска земя в ликвидационния дял на акционерите на ЕЛАРГ ще става само по цени с повече от 20% по-високи от минималните.

Приложеният към плана бюджет по минимални средни цени включва парични средства към май 2013 г. от 81,6 млн. лв., а приложеният бюджет, наречен Оптимистичен (+20%) съдържа парични средства за 96,2 млн. лв. към май 2013 г.

За 29 февруари 2012 г. са насрочени две общи събрания на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, включително редовно и извънредно. На първото ще се гласува за брутен дивидент от 0,072 лв. на акция за 2011 г., за рутинни точки и за промяна в устава. На извънредното ще се гласува за избор на ликвидатор, срок на ликвидацията, ликвидационен план и други.

* Всички намерения, данни и очаквани резултати или стойности, изложени в този материал са условни, и зависят от действието на много обективни и субективни фактори. Инвеститорите в никакъв случай не трябва да формират инвестиционни решения на тяхна основа.
 

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още