IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Спадът в продажбите на фирмите ще продължи поне до края на 2012 г.

В условията на некомфортна бизнес среда се очаква да има борба за всяка поръчка, а бизнесът трябва да предложи качество, добра цена и добър срок за изпълнение

07:45 | 02.02.12 г. 2
<p>
	Васил Велев, Снимка: Личен архив</p>

Васил Велев, Снимка: Личен архив

- Въпреки всичко безработицата продължава да е най-големият страх на хората?

Наистина е така и за съжаление едва ли по този показател ще има положителна промяна до края на годината. Освен това трябва да отбележим, че процентът на реалната безработица далеч надхвърля статистиките на НСИ и на Агенцията по заетостта. В момента статистиката ни дава 11% безработица, но в този процент влизат, хората, които са останали без работа и тези, които активно търсят работа. Към тях обаче трябва да се прибавят и едни 7%, които са така наречените обезкуражени – хората, останали без работа, но не търсят такава. Така истинската безработица в България всъщност е 18 процента.

- Всички се интересуват дали през настоящата година бизнесът ще разкрива нови работни места?

Допитване до фирмите-членове на нашата асоциация показва, че над половината смятат да запазят числеността на персонала на същото равнище. Не очакваме значителни промени в посока на увеличаване на назначенията. Би било хубаво обаче ако можем да реагираме на пазара с гъвкаво работно време. Имам предвид намален работен ден, почасова работа, увеличаване на неплатените отпуски, преквалификация по време на неплатен отпуск и други гъвкави форми.

- Според Вас в каква посока трябва да гледат експортно ориентираните фирми?

Бизнесът трябва да преоткрие старите пазари и да потърси нови извън Европейския съюз. Фирмите трябва да се отворят към държави, които имат като цяло по-добра динамика и по-висок икономически ръст. Например руският пазар е много голям пазар с огромен потенциал, но е позабравен. Също така трябва да се обърне поглед към Близкия изток.

- Кои сектори и кои фирми ще имат шанс да отбележат ръст тази година?

Затруднявам се да посоча конкретен сектор от икономиката. Може би  всички сфери ще останат без промяна. Причината е, че се промениха нещата в света, а и нашата икономика се преструктурира. Някои сектори, като строителството, бяха балонирани, в търговията спадът още не е приключил, туризмът и преработващата промишленост успяха да възвърнат предкризисните си нива.

Всъщност най-тежко ще бъде раздвижването на вътрешното потребление, което е функция на доходите на домакинствата, а те пък са функция на заетостта и на средното ниво на заплащане в страната. У нас средното равнище на заплатите в последните четири години нарасна с над 30 на сто, но остава проблемът с все по-ниската заетост. Другият проблем е с все по-високата икономическата несигурност, която не стимулира потреблението, а спестовността, за което пък говори ръстът на депозитите в банките.

- Смятате ли, че през 2012 г. бизнесът ще получи желаната икономическа сигурност?

Не очаквам спокойна година. Всъщност сега бизнесът продължава да работи в некомфортна среда. Годината няма да бъде безоблачна, ще има борба за всяка поръчка, като трябва да се предложи и качество, и добра цена, и добър срок за изпълнение.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
rover
преди 12 години
От написаното в статията не личи, откъде е извадено заглавието. Всичко казано е вярно, но и всеки бакалин може да каже същото, без да е Васил Велев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Прекрасен коментар! Само една малка забележка, средата е "меко казано" некомфортна!За всичко друго, съм съгласен.Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още