IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Немети: Много инвеститори все още гледат на България като на „дивия изток“

Моментът да започнем подготовка за излизане от бизнес е още преди да сме го започнали, смята авторът на книгата "Успешно излизане от бизнеса"

08:09 | 24.01.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лес Немети. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Лес Немети. Снимка: Личен архив

- Какво представлява едно „правилно“ излизане от бизнесa и какви са най-големите пречки за него?

Правилното излизане е това, при което собствениците постигат своите цели. Една от големите пречки за него е собственикът дори да не си направи труда да дефинира своите цели.

Това създава „ефект на безтегловност“, при който се взимат редица решения на едро и се правят различни компромиси. Според статистиките във Великобритания, едва 7% от собствениците на бизнес са доволни от своето излизане.

Правилното излизане изисква огромна подготовка. Повечето собствениците на бизнес обявяват продажбата прекалено рано, без необходимата подготовка. Когато се появяват инвеститорите и започнат да задават въпросите, собствениците често се оказват неподготвени.

По мое мнение са необходими между три и шест месеца подготовка, за да подготвите среден по размер бизнес за излизане, с помощта на юридически, финансови и данъчни консултанти, преди дори да извадите този бизнес на пазара.

Да се провалите в подготовката означава да подготвяте своя провал.

- Какво се случва след излизането? Кои са основните фактори придобитият бизнес да продължи да се развива успешно?

Някои нови собственици успяват да развият придобитите компании и ги отвеждат до нови върхове, други обаче ги сгромолясват. Всичко се свежда до добро управление – да имате добра стратегия и да приложите стратегията на практика; да намерите най-добрите хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си.

Особено критичен е периодът непосредствено след придобиването. Екипът ще иска да е наясно със стратегията, с промените в персонала и други промени, които новите собственици смятат да направят.

- Има ли по-често срещан или „по-лесен“ модел за излизане – IPO, сливания, придобивания, частично изкупуване?

IPO-тата се случват много рядко в глобалната бизнес вселена. Въпреки че много собственици на бизнес си мечтаят да забогатеят чрез IPO, всъщност продажбата на бизнеса е най-често срещаният метод за излизане. 

Също така обикновено не се продава 100% от капитала. Все по-често се случва инвеститорите да настояват предишните собственици да останат в борда за една, две или три години и да запазят дял от 20-30%, който да бъде изкупен в продължение на няколко години. Това ги мотивира да помагат за по-успешното прехвърляне на бизнеса и за запазване на ръста на бизнеса.

- До каква степен излизането е финансова операция и до каква – емоционална, психологическа и т. н.?

Зависи от собственика. За една компания за дялови инвестиции това е по-скоро финансова операция. За индивидуален собственик, който е притежавал бизнеса в продължение на много години, продажбата може да бъде в голяма степен емоционална, подобно на това да се раздели с „детето" си.

По мнението на някои психолози, за онези собственици, които нямат странични интереси, или които се идентифицират до голяма степен с бизнеса си, продажбата на компанията може да бъде подобна на това да влязат с единия крак в гроба. Разбира се това няма да е така ако собственикът е добре подготвен.

- Един по-различен въпрос. В книгата си говорите, че имате опит със строителството на жилища. Какво смятате за пазара на имоти по света? Какво можем да очакваме от него през 2012 г.?

Пазарът на имоти е до голяма степен зависим от местната икономика. Има например пазари като Канада или някои части от САЩ (напр. Вашингтон), които са по-близо до дъното.

За Югоизточна Европа обаче смятам, че ще бъдат необходими поне още няколко години преди да видим значително подобрение. Дотогава са възможни дори още спадове.

- Какво очаквате от глобалната икономика през 2012 г.?

Ако трябва да представя прогнозите си по много опростен начин, то те биха били следните:

Въпреки че части от Азия, Австралия, Канада и части от Латинска Америка може би ще бъдат много добре, смятам, че през 2012 г. светът като цяло ще отчете нисък икономически ръст. За Европа и САЩ има значителен риск от спад поради планините от дълг, които се трупат, и често поради лошо управление, което не предоставя сигурност за финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Запитвам се кой на такива справедливи коментари, гласува с отрицателен жест? Явно засягаме някой ли :)? Бъдете по "нежни в коментарите" другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Това за жалост няма как да стане вече. :) Остава ни другата алтернатива : Бавно със времето отрочетата на повечето мутри ще загубят заграбеното поради липсата на IQ . Това обаче ще се случи само ако има добри закони и сравнително честно правораздаване. В противен случай, също като ***, те ще изчезнат едва след смъртта на гостоприемника , т.е след нас!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
родните ни робовладелци обаче са на друго мнение и не желаят промяна на статуквото(4алга и мутри)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bondinio
преди 12 години
защото Е! докато не се изкорени мутро-чалгарския манталитет все така ще гледат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още