IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С. Разпопов: На Запад започна възстановяване, но после несигурността се върна

Инвестициите са ключови във време на криза, но не са панацея, смята ръководителят на Дунапак-Родина

07:40 | 13.12.11 г.
<p>
	Станислав Разпопов, Снимка: Investor.bg</p>

Станислав Разпопов, Снимка: Investor.bg

А вашата компания не я ли обвиняват в обратното - че се секат ужасно много гори, за да се произведат опаковки от хартия?

- Нас специално трудно биха могли да ни обвинят в това, защото ние работим основно с рециклирана хартия – 95 на сто от суровините, които влагаме в нашето производство, са рециклирани.

При положение, че в България разделното събиране не е достатъчно ефективно, откъде такива количества рециклирана хартия?

- Нашата група е един от най-големите производители на хартия от рециклирани суровини. Имаме заводи в Германия Австрия и в Унгария – страни, в които наистина отпадъците се събират разделно. Освен че ние влагаме 95% рециклирана хартия, нашите продукти са 100 процента рециклируеми и биоразградими.  Тоест това, което предлагаме на пазара, е екологично чисто.

И в крайна сметка – каква печалба очаквате за изтичащата 2011 г.?

- Малко е рано още да се каже, но брутната печалба ще бъде около 6,5-6,7 милиона лева.

На фона на мрачните новини, които долитат от Европа, каква очаквате да бъде 2012 г.?

- За предприятието сме заложили малко по-консервативни очаквания, но въпреки всичко ще работим за постигане на ръстове от 4-5% спрямо 2011-та. Разбира се, ще продължим да бъдем консервативни по отношение на разходите, ще продължим да инвестираме и да бъдем максимално гъвкави и активни на пазара.

За държавата – много ще зависи от еврозоната и големите икономики в ЕС - ако се постигне някакво политическо решение, което да доведе до успокояване на пазарите и някаква стабилност, мисля, че ние като по-малка икономика и с ниска база имаме реални шансове да постигнем положителен ръст на брутния вътрешен продукт. Мисля, че можем да избягаме от стагнация или – да не дава Господ – от рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още