IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С. Разпопов: На Запад започна възстановяване, но после несигурността се върна

Инвестициите са ключови във време на криза, но не са панацея, смята ръководителят на Дунапак-Родина

07:40 | 13.12.11 г.
<p>
	Станислав Разпопов, Снимка: Investor.bg</p>

Станислав Разпопов, Снимка: Investor.bg

Тук в страната или извън нея?

- Тук в България. Нашият бизнес е насочен предимно към вътрешния пазар, защото опаковките са много чувствителни по отношение на транспортните разходи. Тяхната доставка на разстояния по-големи от 400-500 км. е неефективна. Имаме и клиенти в съседните страни, но основният ни бизнес е в България.

През всичките тези години ние продължихме да инвестираме, което считаме, че е много важно в периоди на криза - една компания да не спира да инвестира. И то – в такива технологии и производства, които да дават възможност за производство на продукти, които са иновативни, различни от това, което го има на пазара, уникални по своята същност.

В същото време тези продукти да имат и добавена стойност и да осигуряват възвращаемостта на направените инвестиции.

Потреблението в България е свито вече от няколко години. Вашите опаковки са предназначени за бързооборотни стоки, които също регистрират намалено търсене. И въпреки това вие очаквате добри резултати за изтичащата вече година. На какво се дължи това?

- От една страна това се дължи на инвестициите. Силно съм убеден, че по време на криза една компания не бива да спира да инвестира. Да, ние също оптимизирахме разходите си, задържахме или отложихме част от тях. Но в същото време, за да продължи една компания напред и да се развива, тя по някакъв начин трябва да инициира своя растеж и това става с инвестиции.

Другото, което направихме, за да компенсираме този спад на българския пазар, са гъвкавите решения за нашите клиенти. Непрекъснато обновяваме нашето портфолио от клиенти, така че при нас нямаше спадове. Напротив – ние бележим в годините на кризата сериозни ръстове. През 2010 спрямо 2009 г. реализирахме ръст от 15 на сто. Тази година също ще приключим с доста сериозни ръстове в рамките на 30% на приходите от продажби спрямо 2010.

Това означава ли, че има съживяване на потреблението?

- Не толкова. Има определено съживяване в определени индустрии и компании. Не е тайна, че експортно ориентираните компании през тази година реализират сериозни ръстове – в Западна Европа започна едно съживяване на икономиката.

Уви, през последните месец-месец и половина индикациите никак не са добри и прогнозите пак са доста песимистични и негативни. За съжаление живеем в такива времена, когато несигурността е част от нашето ежедневие. Трудно могат да се правят някакви по-дългосрочни анализи и да се дават по-дългосрочни прогнози или рецепти за оцеляване и развитие.

Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още