IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Иванов: Държавата бави изграждането на междусистемните газови връзки

Частни фирми могат да строят и газопроводи „високо налягане“, ако им бъде издаден съответния лиценз, твърди заместник изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов

08:35 | 25.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Светослав Иванов,&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Светослав Иванов, Снимка: Личен архив

-Г-н Иванов, какви са плановете на „Овергаз“ за газификация през следващата година? Какъв ще е ръстът на продажбите ви като цяло?

Този въпрос зависи от много фактори, най-важният от които е търсенето от страна на клиентите. Досега на година при така създадените условия, газифицираме 7000-8000 домакинства. При намаляване на административната тежест и опростяване на процедурите съм сигурен че броя ще бъде увеличен неколкократно. Вече сме на пазара с нов продукт – газови уреди и инсталации на изплащане за период от пет до седем години при изгодни условия.

А що се отнася до продажбите на „Овергаз“ като цяло, те постоянно бележат ръст, независимо че част от нашите индустриални клиенти имат затруднения по време на икономическата криза. А и при прилагане на мерки за енергийна ефективност консумацията на енергия за единица продукция или отопление намалява. Но независимо от това, ние бележим годишно ръст на продажбите от 20-25%, което за един развиващ се пазар е нормално.

-Какво мислите за евентуалния внос на втечнен газ, или този въпрос още не е на дневен ред у нас?

Важното е да има инфраструктура, интерес от клиентите и пазарни правила – другите въпроси ще се решат. За съжаление, с последното не можем да се похвалим и доказателство за това е започнатата процедура от Европейската комисия срещу България. Новият проект на закона за изменения на Закона за енергетиката не ни придвижва по-напред в тази ситуация. Напротив. Системният му прочит доказва, че има сериозен опит да се спре процеса на либерализация както на газовия, така и на електроенергийния пазар. Някой отново се опитва да издигне държавата и държавните предприятия над всички останали. Това ми прилича малко на полъх от времената преди 22 години. Дано да е случайно съвпадение на фактите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nedka27
преди 12 години
Най-откровеното интервю и най-големите истини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още