IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Добрев: Кризата не е тежка, но няма и светла перспектива за икономиката

Липсата на търсене на промишлени стоки не предвещава добри икономически резултати, смята изпълнителният директор на КЦМ

10:36 | 11.11.11 г. 4
<p>
	Д-р Никола Добрев, Снимка: Investor.bg</p>

Д-р Никола Добрев, Снимка: Investor.bg

КЦМ 2000 Груп заложи и на друг бизнес. Заедно със "Сиенит холдинг" започнахте да изграждате индустриална зона между Пловдив и Асеновград. На какъв етап е сега зоната, появяват ли се инвеститори?

- Индустриалната зона също бе повлияна от кризисните явления. Тази зона поначало, когато заедно със „Сиенит холдинг” я започнахме, беше наистина индустриална. Нашата цел беше да се създадат мощности, в които да се произвежда, а не само да се изграждат логистични или пък разфасоващи центрове и т.н.

Естествено през 2007-2008 г. се бяхме доста засилили, но знаете, че инвестиционният климат навсякъде се влоши и спряхме развитието на зоната. Нашата концепция изискваше сериозен инвеститор, който да има ясна визия да започне да произвежда, да създава работни места, а принадената стойност на продуктите да остава в България. Това е по-трудната концепция на индустриална зона, но не се отказваме.

В момента имаме един реализиран проект с производство, сега финализираме договора с още една немска фирма, която започва да произвежда от догодина резервни части за автомобили – засега ще запазя в тайна името на фирмата. Построи се предприятието за горещо поцинковане „Юпитер”. Така че постепенно тази наша концепция ще се реализира. Може би ще направим един-два склада, но приоритет даваме на такива инвеститори, които ще дойдат, за да произвеждат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Честно казано, струва ми се че, пожарникаря "вижда" някакви прозрения и чат-пат "изтървава" едни инфантилно-хумористични идеи. Но ако се замисли човек, и ги подреди/пренареди/ смислово, може да се получи едно приканване към протекционизъм..... В края на краищата има точно определени отрасли от икономиката които могат да се развиват в БГ и точно определени стоки, които да се "бойкотират" като потребление.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да, да и масово отравяне. Далновидно управление на икономиката - това е. Само помисли какво ще стане ако, Маришкия басейн го няма, а земята там се използва, като селскостопанска/отбелязвам-бол вода и подходящ климат/, ха сега си го представи засят с ...царевица примерно, и готовата продукция изнесена в Африка срещу внос на атрацитни въглища/много по-калорични/, кое е по-добро за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mvanchev
преди 12 години
Много се надявам КЦМ да успее да съживи рудодобива в Родопите. Оставям настрана въпроса защо държавата не успя държавнически да реши този въпрос. Но ако компанията успее наистина да постигне 30% дял на националните суровини и отделно все повече рециклиране на цинк и олово, това вероятно ще означава още десетилетия стабилно развитие на цветната металургия в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Браво.Само да не беше замърсяването иначе индустрията е истината. Реални продукти не като финансовите въздух под налягане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още