IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Прошков: Нужни са сериозни реформи в общинските дружества

Кандидатът на Синята коалиция е против пълната приватизация на "Топлофикация - София"

08:15 | 20.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

- Защо ще закривате „Софийски имоти“ и има ли и други общински дружества, които ще ги сполети същата съдба?

Общината беше лишена от много свои имоти, а пропорционално с това беше лишена от възможността да прави местна политика. Промяната на средата е функция на това с колко имоти разполагаш и какво можеш да направиш като инвеститор. Ако аз нямам терен, както на много места общината вече няма, как ще построя ново училище в район, населен с 15 до 20 хил. души - то става още по трудно, защото трябва да купувам земя.

Не съм против генералното продаване на собственост, но скандалните замени бяха първото, което съсипа собствеността, и второ - продавахме собственост често, за да финансираме текущи разходи. Това не е устойчиво и разумно. Когато продаваш актив, обикновено инвестираш в друг или в устойчив проект. От капитала на "Софийски имоти" е редно да се извадят първо всичко зелени площи и те да станат публично-общинска собственост. В капитала на дружеството ще останат само тези, в които има съсобственост или имат тежести.

Сериозна реформа трябва в работата на "Екоравновесие", за да се спре безобразието с половинчатите кастрации на кучетата.

По отношение на дружеството "Галатея", което се занимава с почивните бази, ще разпоредя инвентаризация, за да установя какво трябва да се продаде чрез търг. Ако ще запази функциите си, то трябва да се предложат нови идеи, примерно да се създадат 1-2 хубави центрове за обучение на ученици или за зелени училища.

Другото общинско дружество е "Егида", в което са инвестирани много средства през годините. Цялостното му закриване не е целесъобразно. Законът за охранителната дейност не позволява на общината да има свое лично предприятие, на което директно да възлага охраната на отделни обекти и да й излиза по-евтино. "Егида" има нужда да стане конкурентноспособно, за да може да участва в търгове. Това е възможност за всички общини. 

- А трябва ли да се приватизира според вас "Топлофикация - София"?

Против съм пълната приватизация на дружеството, защото е опасно и може да се стигне до частен монопол. Нашата идея е да се раздели производството на топлинна енергия от преносната мрежа и от доставката до крайния потребител.

Либерализираме производството и доставката. Възможно е, ако има интерес от ТЕЦ-вете, да се направи публично-частно партньорство с частен инвеститор, който да произвежда топлинната енергия, като задължително диверсифицира източниците си.

Общинска остава разпределителната мрежа – поддържа се и се инвестира в намаляване на загубите. Доставките до крайния клиент могат също да се либерализират и да има конкуренция между контрагентите. Това ми се струва добър микс между контрол от страна на общината и либерално пазарно решение за "Топлофикация".

При цялостната приватизация е спорно дали ще дойде инвеститор, който ще покрие нейните дългове.

- Как виждате София след 4 години?

Ако управлявам, виждам София като град, който е решил основния си проблем с информацията и достъпа до администрацията й, както и че е променен моделът на управление. Виждам София, която започва да решава битовите си проблеми, по-красива е, по-чиста и по-зелена. Виждам един балансиран град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още