IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Прошков: Нужни са сериозни реформи в общинските дружества

Кандидатът на Синята коалиция е против пълната приватизация на "Топлофикация - София"

08:15 | 20.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

- А какво смятате за идеята на общината да издава облигации?

Да, но зависи за какво. Ако взимаме пари от облигации, за да пълним дупките, както се правят в момента - не. Би било добра идея да се издават облигации за разработване на минералните извори на София или за финансиране на проекти от културно-историческото наследство, което е източник на пари за София. Това са устойчиви проекти и имат възвращаемост.

Необходимо е преди да направим подобно нещо, да приемем интегрирания план за развитие на града. Този план ще ни даде първо рамката за развитие на града, кои проекти ще бъдат приоритетни през следващите 10-15 години и съответно, като видим структурата на необходимите инвестиции, ще преценим къде можем да разчитаме на облигационна емисия.

- А има ли нужда от увеличаване на данъците и таксите?

Не намирам никакво основание да говорим за различни данъци и такси. Разговорът за данъците и таксите може да започне само когато се върне доверието между общината и хората, че настоящите приходи се харчат адекватно, целесъобразно и без корупция. В момента има доста хора, които не си плащат данъците, обезверени от факта, че не виждат как се инвестират.

Ще увеличим приходите през пълния контрол, който ще идва и от публичния интерес към това, което се случва.

- А ще промените ли начина на изчисляване на такса смет?

По отношение на такса смет ще се стремим замърсителят да плаща. В София има различни зони и за да мериш справедливо изхвърлената смет, трябва да имаш различни подходи. В селата около София, където в еднофамилни и двуфамилни къщи има една кофа в двора, е сравнително лесно. Там може да се прави дневник, замерваш колко килограма смет се изхвърля, когато минава машината. По отношение на жилищните комплекси се изисква да се направят подробни устройствени планове, въвеждащи обособени места за контейнери за всяка етажна собственост. Центърът на столицата е най-труден заради поземления кадастър и неяснотата около него.

Ще инициирам законови промени, които ще изискват задължително в сградите, които тепърва ще се строят, да се предвиждат помещения за контейнерите за смет. Таксата смет трябва да е справедлива, но тя няма да е по-висока, защото в момента се събират 50-60 млн. лв. повече, отколкото отива за сметоизвозване.

- Ще преструктурирате ли и кои общински дружества?

Общинските дружества по времето на Софиянски бяха нарицателно за огромна корупция. През целия мандат на Борисов се говори, че ще си върнем контрола над Общинска банка и нищо не се направи. Трябва да си върнем контрола, след това има два варианта. Единият е да я използваме по предназначение за кредитиране и микрокредитиране, а другият вариант е да бъде продадена. Поради конюнктурата банката в момента е на цена, на която би била преди четири години.

Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още