IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пехливанов: Приватизацията трябва да носи поне 10% в приходите на общината

Ще работя за това такса "смет" да се изчислява на базата на реалното потребление и да се намали с около 30%, казва кандидатът за кмет на София от партия "Атака"

14:27 | 18.10.11 г. 7
<p>
	Николай Пехливанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Николай Пехливанов. Снимка: БТА

- Преди време казахте, че можете да икономисате на София 1 млрд. лв. за 4 години. Как ще го направите?

Това може да се  постигне с едно добро управление на парите. Ще ви дам един пример. В София най-голямата част от бюджета отива за чистота, градски транспорт и ремонт на улици. Това са 67% от всички разходи на столицата. Най-много пари се харчат за чистота.

Направихме един анализ на бюджета и го сравнихме спрямо другите големи градове в страната. Оказа се, че софиянци плащат най-високата цена на човек за чистота спрямо другите градове – 170 лв. излиза на човек в София, а в Пловдив и Варна се плаща по 120 лв. на човек. Харчат се 30% повече.

В сметопочистването има монопол, независимо че са няколко фирми. София е разделена на 7 района и във всеки един може да чисти само една фирма. Освен това трябва да се ревизират цените, на които се почиства, и да се създаде сериозен контрол върху това какво се чисти и какво се плаща.

И третото нещо, което трябва да се създаде, е конкурентна среда, а това може да стане чрез общинска фирма за сметопочистване. Тя трябва да налага стандартите за чистота и да играе конкурентна роля. По този начин ще има алтернатива. Сега парите се усвояват, а в същото време чистотата е на същото положение.

Когато говорим за завода за боклук и за сметището в Суходол, се каза, че капацитетът на сметището трябва да се изчерпи в края на тази година. Столична община направи анализ и стана ясно, че боклукът е по-малко заради икономическата криза, заради което и сметището в Суходол ще има капацитет за още шест месеца.

Значи когато говорим за сметището в Суходол, имаме намаляване на боклука, а когато трябва да се плаща за почистването, изведнъж се оказва, че имаме увеличаване на боклука и разходите за почистване са се увеличили. Не знам кой и къде лъже..?

В следствие на оптимизацията на разходите за почистване могат да се спестят 50-60 млн. лв. годишно. Тези пари могат да се инвестират в изграждане на детски градини и приюти за кучета.

Според мен сега се работи на парче без ясна концепция и без да се търси цялостно разрешаване на проблема, а нерешаването на един проблем води до наличие на друг. Въртим се в един порочен кръг, защото не се решават първопричините на проблемите. 

- Вие сте строителен предприемач. Ще се борите ли и как с презастрояването на града и превръщането на всяка зелена площ в строителен обект?

Аз съм голям привърженик на прекратяването на тази порочна практика. Според мен моделът е сбъркан. Не трябваше да се позволява зелени площи да стават зони за застрояване. Предназначението на земята трябваше да си остане такова, каквото е било, а общината с други нейни имоти да обезщети хората и в тези нови зони да развием модерните квартали.

В момента никой не инвестира в инфраструктура. Всички строят там, където има налична. Над 30% от територията на столицата няма канализация. Трябва да се строи по цивилизован начин, а не да се уплътняват междублоковите пространства, защото там имаш път, вода и канализация. Отново повтарям – нерешаването на един въпрос генерира друг.

Освен това се сваля и стандартът на живот на живущите - започват задръствания, в детските градини няма места, няма места и в рейсовете. Но така е най-лесно. Трудното е да акумулираш средства, да ги инвестираш в развитието на нови зони, да обезщетиш част от собствениците.

Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
никва приватизация нали4ните дружества и предприятия трябва да носят редовни дивиденти и да са в помощ на общината като услугите с които ги е натоварила са максимално евтини и ефективни..тва с *** си беше огромна грешка но не и според тогавашните управници яко угощение е било и защо договорите се бяха бетонирали?да не би слу4айно да доиде друг кмет и да иска дял или да разруши договора а защо мафиянски не искаше да стане министър председател?4е да не е луд да изпусне питомното и да оди на дивото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
глупости вси4ко надалавера и кражба е насо4ено има една поговорка даи си мъжо жената па ти оди у гората още една пусни питомното гони дивото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ха-ха! То и ББ, кога сменяше Вълка, заговори за общинска фирма за чистота обаче много бързо млъкна. С оглед на случилото се, явно е, че просто си е поискал "неговото". И го е получил. По сметките на Пехливанов - около 30%. Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
BOBAN1
преди 12 години
Това е много интересно като идея.....Как се сети бе Мариане:).....ама ми звучи много...по Ленински:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
BOBAN1
преди 12 години
Имаш някакви активи, но нямаш ясен план как да ги приватизираш, за да си осигуряваш необходимите средства. А трябва да знаеш с кои ще се разделиш, за да инвестираш в други и да имаш едни добри активи. -Явно ако си чел внимателно си пише.....Продажба на едни активи и инвестиране в други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Много странно. Волен Сидеров иска да национализира, Пехливанов да приватизира.Да се уточнят в АТАКА какво ще правят. Може би единият ще национализира, другият след това същото ще го приватизира. Отначало ще продават имоти и ще национализират ЕРП-та и други, а после ще приватизират ЕРП-та и ще национализират имоти.Така вечно ще има бизнес за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Да се запитаме , а когато свършат нещата за приватизиране? И кой ще приватизира? Досега у нас не е станала нито една прозрачна приватизация! Нито една повтарям! Защо не се допитате до хората г-н Пехливанов!? Защо така стръвно се нахвърляте на приватизацията и Вие? Не е това гадоначалническия подход! Губите с такива изказвания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още