IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Кадиев: Няма да приватизирам дружества, които извършват комунални услуги

Заводът за отпадъци може да ни струва два пъти по-евтино, ако сменим технологията, смята кандидатът за кмет на София

11:30 | 13.10.11 г. 4
<p>
	Георги Кадиев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Георги Кадиев. Снимка: Личен архив

- Да разбираме, че активно ще работите за изграждането на електронна община?

Това беше един от скандалите в Столичната община, тъй като фирма на бивша съдружничка на председателя на СОС Андрей Иванов спечели един от търговете за системен интегратор. Тази фирма за 3 години взе 3,6 млн. лв. и написа един доклад от 300-400 страници. Сега се прави нова процедура за още 3 години за следващ системен интегратор и следващ период. Предложих тя да се отмени, докато не минат изборите и докато Андрей Иванов вече не е председател на СОС и ГЕРБ не управлява общината.

Изграждането на електронна община е задължително, защото в нея са включени и местните данъци и такси, възможността да си плащате задължения към други райони, което в момента не е разрешено.

Първият компонент е електронната община, а вторият - електронната демокрация. Това означава допитване по електронен път до хората. Освен това всяко затваряне на общината и непрозрачността води до корупция.

- Ще си върнете ли и как контрола над Общинска банка?

Контролът над Общинска банка не е върнат, защото договор, подписан от преден кмет и преден председател на СОС, е предвидил всяка промяна в устава и всяка промяна в Надзорния съвет да става с три-четвърти от гласовете. Столична община има малко под три четвърти и миноритарният собственик, с неговите 27%, блокира всяко едно решение. Единственият начин да се премине през този проблем е или добра воля на миноритарния собственик, който да се съгласи на промяна в устава, или чрез Българската народна банка (БНБ), която има правото служебно да променя и устава, и надзорния съвет, ако има риск за банката или неизпълнение на основни критерии.

Общото събрание на акционерите на Общинска банка е насрочено за 14 октомври и общинските съветници имат мандата да поискат промяна в устава на банката и в Надзорния съвет. Ще видим как ще завърши тази сага. Трябва да се направи всичко възможно Столичната община да си върне контрол и да се държи наистина като мажоритарен собственик.

- Има ли нужда от промяна и каква, за да се увеличат приходите на общината?

Разбира се, че има. Сега няма никаква събираемост. От университетите не са събрани милиони левове от такса битови отпадъци. Например Софийският университет дължи над 1,5 млн. лв. такса битови отпадъци. Някой да прави нещо?

- А какво може да се направи?

Разбирам, че и те са в трудна ситуация, защото държавата им намали субсидиите. Но задълженията могат да се разсрочат. Същото е и с болниците. Общинските дружества са в много лошо състояние. Задълженията на „Кремиковци“ са за над 7 млн. лв., басейнът „Спартак“ има 1 млн. лв. От една година се боря да получа списъка на 10-те най-големи длъжници на Столична община и не ми го дават.

Сегашният кмет остава след себе си няколко бомби. Първата е „брокерите“ в общинския съвет. Втората е състоянието на общинската икономика. Общата задлъжнялост на общинските предприятия е 707 млн. лв. към 31 март 2011 г. Попитах какви мерки се взимат и отговорът беше, че това са фирми на собствена издръжка. „Топлофикация“ е общинска фирма на собствена издръжка, но ако утре тя фалира - общината ще е виновна. Задълженията на Топлофикация към „Булгаргаз“ са за 480 млн. лв. Проблемът с „Топлофикация“ вече е прекалено голям, за да се справи общината с него, тъй като нейните собствени приходи са 500 млн. лв. на година. Тя трябва да ги даде всичките на „Булгаргаз“ и да остане без никакви собствени приходи.

Според мен има два начина за решаването на този проблем. Единият е да се направи разсрочване с „Булгаргаз“, каквото в момента има за 215 млн. лв. Другата възможност е да се търси заем, което е трудно, защото за да се вземе заем, трябва да се оставят в залог активи, което може да доведе до принудителна приватизация.

Последното нещо, което искам, е дружества, които извършват комунални услуги, да бъдат приватизирани. Категорично съм против това и считам, че общината трябва да се грижи за собственото си почистване, собствената си топлофикация, водоснабдяване. Всички тези концесии са абсолютно грешни като решение и чакам с нетърпение да изтекат, за да направим наши дружества, които да вършат тези дейности. Единственото, което е изгубено безвъзвратно, е електроснабдяването, тъй като дружествата вече са приватизирани.

Имаше решение на столична община, след като изтече концесията на Румен Гайтански, да се направи общинска фирма, която да чисти София. Вместо това градът беше разделен на 8 зони и го дадоха на нова концесия. Резултатът е, че в момента плащаме с 50 млн. лв. повече за почистване, отколкото преди 4 години. Направихме едно дружество, което е с 80 служители и се грижи за почистването на Борисовата градина и Южния парк, а важните неща пак ги дадохме на концесия.

Другото, което можем да направим, е да повишим събираемостта на приходите от регистрация на автомобили. В КАТ са регистрирани 900 хил. автомобила, а в общината само 700 хил. автомобила, 200 хил. не са регистрирани. Тези 200 хил. автомобила не плащат данък. Средния данък на година е 60 лв. Това са 12 млн. лв. за година, които общината губи. Ами за 5 години назад?

- А смятате ли, че има нужда от увеличаване на данъците и таксите?

Не. Заложил съм в програмата си 4-годишен мораториум за замразяване на данъците и таксите. Ако погледнете данъците на София от 1995 до 2011 година, има едно единствено увеличаване и то е по мое предложение през 2007 г.

- Ще промените ли и как начина на изчисляване на такса смет?

Тук има една голяма несправедливост и тя е, че фирмите плащат много висока такса смет, въпреки че от 12 промила тя беше намалена на 10 промила.

Такса смет ще претърпи промяна не толкова в промилите, колкото в начина, по който се изчислява. Изчисляване на квадратура на съответното жилище е абсолютно несправедливо, защото по никакъв начин не отразява реалното количество на боклука. Най-добрият начин е това да става чрез специални пликове, в които се слага боклука. Вие си ги купувате и колкото повече боклук изхвърляте, толкова повече пари за торбички давате. Дори има кофи за боклук, които са с чипове – отваряте го с карта, а системата отразява какво сте хвърлили и колко килограма е боклука ви. Това са неща, които поради нашия манталитет няма да работят у нас.

Според мен единственото, което можем да направим, е такса смет да се начислява спрямо бройката на хората в съответното жилище.

Такса битови отпадъци е около една трета от собствените приходи на общината и не може да се правят експерименти, защото може да се саботира целият бюджет. Искам да въведем тази такса експериментално, на една-две улици или един квартал, за да видим как работи.

Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 12 години
Абсолютно си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Ironhorse
преди 12 години
Кадиев, Кадиев, седни си, двойка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
Достатъчно глупости прочетох в 1-вата страница на интервюто с този комунистически мозък, просто не мога да плодължа по-нататък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още