IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Хасиотис: Сигурен съм, че Гърция ще се справи

Връщането към драхмата е абсурд, Юробанк И Еф Джи е много ликвидна и иска да кредитира, посочи главният изпълнителен директор на финансовата институция

12:24 | 06.06.11 г. 4
<p>
	Антъни Хасиотис Снимка: Личен архив</p>

Антъни Хасиотис Снимка: Личен архив

Ако кажем, че Гърция преживява тежки времена, ще подценим ситуацията. Аз нямам съмнение, че Гърция ще се справи. Тоест ще си плаща сметките и ще се реформира. И това ще стане независимо от факта кое правителство ще бъде на власт, заяви на пресконференция днес Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на ТБ Юробанк И Еф Джи България АД.

”Начинът по който работи и по който се управлява публичната инфраструктура в Гърция е имала нужда от промяна, но тя не се е случила. Частният сектор не е бил много коректен по отношение на данъчните служби. Огромни средства навлизат в Гърция от ЕС, както и банките, но отново начинът на потребяване на тези средства не е бил най-добрият. Това означава, че някои проекти, които е трябвало да бъдат изпълнени, са изпълнени на по-висока цена, отколкото е било планирано.

Средствата, които банките са отпуснали на хората са били недостатъчно производително използвани, например купувани са потребителски стоки, включително луксозни автомобили, а това не води до повишаване на производителността”, сподели Хасиотис.

Завърта се омагьосаният кръг, тъй като поради този тип на харчене се повишават заплатите и в резултат на това износът става неконкурентоспособен, смята банкерът.

”На първо място Гърция трябва да може да фукционира и да плаща своите задължения. Гърция има капацитет и способност за реформа и сега е в процес да направи промените, които трябваше да направи преди години. Проблемът се усложнява, защото Гърция е член на ЕС, което има и положителни и отрицателни страни. Това са развити страни и трябва да има солидарност, което не означава, че някой харчи, а друг плаща. Но това означава, че не можем да имаме съюз на две скорости, едни които нямат, едни които имат, едни добри, други лоши, едни бедни, други богати”, заяви Хасиотис.

”Гръцкият проблем кара да излязат на повърхността въпроси, които трябваше да бъдат решени предварително, но не бяха. Всяка криза е възможност за реформи. Трише, президентът на ЕЦБ, заяви, че е трудно съюз на държави без правителство, дори без общ електорат, единствено живеят близко едни до други и имат обща валута. Дали страните ще се съгласят да имат обща икономическа политика, общо финансово министерство, е труден въпрос и аз наистина не знам отговора, защото много нации се опитват да запазят своя суверенитет. Но ако искаме да сме една група, е необходимо да има обща рамка”, обобщиха от Пощенска банка.

”Че Гърция може да се откаже от еврото и да се върне към драхмата са абсурдни коментари. Вече има споразумение и в следващите дни и седмици ще бъде оповестен размера на новия кредит за Гърция, който ще бъде между 60-65 млрд. евро, като ще позволи на страната да премине през плащанията си до 2014 г. Препъни камъкът на Пакта за стабилност в Европа е как държавите с рейтинг AAA ще споделят бремето с държави, които не са с такъв рейтинг”, смята Хасиотис.

„За Гърция се очаква добър туристически сезон, благодарение на проблемите в Северна Африка, също така възможно е да има сливане или консолидация на гръцките банки. Това може да стане по-лесно, благодарение на мерките на гръцкото правителство. Но ако това изобщо ще се случва, ще се случи, когато са налице точните условия и всички са готови за това”, е мнението на Хасиотис.

„Гръците банки са изключително силни, виждам и интерес от инвеститори, тъй като в момента цените им са ниски. Ликвидността на групата Юробанк И Еф Джи, както и на българската банка от групата е много добра. Аз като мениджър имам възможност да предоставям кредити и искам да го направя, но това може да стане само ако икономиката започне да се движи напред. Последното може да стане само ако имаме психологическата нагласа и пари. Аз съм оптимист за България, защото данните й изглеждат страхотно. Последните правителства в България не се впуснаха в харчове за разлика от другите страни в Европа”, е наблюдението на Хасиотис.

”Обикновеният гражданин в България все още не е усетил положителните явления. Това е процес, които ще отнеме още 6 до 12 месеца. Но ние се движим в правилната посока, износът и производството се движат в правилната посока. Има и анонси на Moody’s, че ще повиши кредитния рейтинг на страната. През 2011 г., на база на туризма и добър агросезон, очаквам спад на безработицата, така че през есента да имаме по-добра ситуация”, са надеждите на банкерът.

Имаме желание и воля да предоставяме кредити. В четвъртък кредитирахме с нови 10 млн. евро един български холдинг, а сега договаряме и 15 млн. евро за друга българска компания. Пощенска банка е на второ място по ипотечно кредитиране с 16,8%, като в последните месеци виждаме, че хората имат повече запитвания за жилищни кредити, като отпуснатите кредити се увеличават с всеки изминал месец, стана ясно на пресконференцията.

По нейни данни банката е на второ място по депозити от населението и на трето по депозити като цяло. Юробанк И Еф Джи в България оперира 7 компании, като печалбата им за петте месеца на 2011 г. е 10 млн. лв., от които 4 млн. лв. на Юробанк И Еф Джи България. Управляваме около 6 млрд. лв. в кредити. Депозитите на компании и граждани са за 4,2 млрд. лв., а останалото финансиране е от майката и кредитните линии.

”Няма да има оттегляне, нашата цел е да продължим с кредитирането и затова се рекламират много наши промоции. Банките имат потенциал да кредитират добри проекти, като ипотечното кредитиране бе първото което се възстанови след кризата. Смятаме, че проектното финансиране е също потенциално, дори в строителството, споделиха от ръководството на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 13 години
болен мързелив ще носи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
VicKing
преди 13 години
Тошко, както са тръгнали нещата е напълно възможно ние да изнесем гърците от кризата. Изобщо няма да се учудя ако в най-скоро време въпросната банка вдигне лихвите по отпуснатите кредити. Гръцката наглост е нещо необятно. Ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
all_trader2
преди 13 години
кво си се закахърил за тях - виж нас нашите продажници как ни насадиха ..... има да пращаме дълг до 1-во пришествие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Todor_Stoyanov
преди 13 години
Не задлъжнявайте Богатите са господари на бедните, а длъжникът става роб на лихваря".Дълговете дават сила на лошите и въвличат надолу вашите стремежи към успех," пише в Библията. Хилядите домакинства с непосилни кредити днес са в един смисъл модерни роби на кредиторите си, които след всяка получена заплата бързат да отдадат дължимото на своя кредитор.И в този ред на мисли и България ли ще ви плаща дълговете господа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още