IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гевин Райън: Дяловите инвестиции в ЦИЕ почти липсват, виновни са продавачите

В момента, в който те са готови да водят преговори за привличане на инвеститор, често е прекалено късно, твърди специалистът

13:11 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Гевин Райън, снимка: MBAcademy</p>

Гевин Райън, снимка: MBAcademy

Гевин Райън е професионалист с над 25 години опит във финансовата индустрия, работейки като инвестиционен банкер за Nomura Securities, HSBC Investment Bank, Price Waterhouse в Италия, Advent International и Soros Investment Management.

Понастоящем Райън е управляващ партньор в инвестиционна холдингова компания Wider Europe Capital Management, която инвестира в развиващи се европейски пазари. Гевин е инвестирал и управлявал инвестиции в частни компании в Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Между 19 и 21 ноември Райън ще проведе 3-дневен семинар по „Дялово инвестиране и рисков капитал”, който се организира от MBAcademy.

Разговаряме с Гевин Райън относно предимствата на дяловите инвестиции, липсата им в Централна и Източна Европа и предимствата, които този капитал дава.

Най-важното при управлението на портфейла на фонд за дялово инвестиране е да се поддържа баланс между контрола над дейността на притежаваните компании и подкрепата на техните мениджъри, посочва Райън.

Според него основните области, в които фонд мениджърът трябва да помага, са свързани с придобиване и финансиране на бизнес, наемане на висш мениджмънт, международно развитие и общо казано с всички извънредни дейности на компанията, свързани с нейното развитие.

Финансовата и икономическа криза се отразява доста върху сектора на дяловото инвестиране. В Централна и Източна Европа например липсват сделки основно заради продавачите, които нямат желание да се приспособят към новите условия и да променят своите очаквания надолу, предпочитайки да изчакват, посочва Райън.

„В момента, в който те са готови да водят преговори, често е прекалено късно“, предупреждава той.

Мениджърите могат да използват рисковия капитал като свеж паричен ресурс, с който ще правят нови инвестиции и ще имат работен капитал за своето развитие. Освен това изборът на подходящия фонд мениджър за партньор може да помогне на компанията, тъй като този човек ще бъде добър източник на подкрепа, контакти и нови идеи за компанията.

„Един предприемач, който иска да развива компанията си финансово стабилна, без да се притеснява от ликвидни проблеми, се нуждае от дългосрочен капитал. Два са източниците на такъв вид капитал: дългосрочен дълг и/или дялов капитал“, обяснява Райън.

„Много предприемачи предпочитат да вземат кредит (дълг), за да не предоставят собственост в техните компании. Това обаче не винаги е осъществимо и дяловият капитал се оказва източник на финансиране за компанията. Често мениджърът на фонд за дялово инвестиране може да съдейства не само с капитал, но и със знания и опит, което банката не прави“, смята той.

Според Райън дяловото инвестиране може да има и благоприятен ефект върху икономиката. Чрез него обещаващи средноголеми местни компании могат да получат подкрепа и да се развият в по-големи такива.

По този начин дяловото инвестиране се очертава като алтернативен източник за финансиране на развитието на компанията. И точно тези успешни компании ще бъдат алтернативата на чуждите международни фирми и местните организации от олигархичен тип.

„Изчислено е, че в Англия компаниите, подкрепени от подобен капитал, в момента създават около един милион работни места“, твърди Райън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още