IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Агелудис: Пристанище Солун може да инвестира в строеж на складове в България

Бихме искали още български фирми да станат клиенти на солунското пристанище, каза изпълнителният директор на пристанището

14:51 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ст. Агелудис: Пристанище Солун може да инвестира в строеж на складове в България

През 2009 г. през гръцкото пристанище Солун са преминали общо 14,4 млн. тона товари, от които 270 хил. контейнера и 3,5 млн. т. товари в насипно състояние. За периода януари–август 2010 г. трафикът на товари в контейнери за и от България е 5457 контейнера, като се има предвид, че преминалите през солунския порт контейнерни товари от и до нашата страна през цялата 2009 г. възлизат на 5858 броя.

Компанията-оператор на Пристанище Солун – Thessaloniki Port Authority, притежава ексклузивно право да оперира с инфраструктурата на порта. Тя е с капитал от 124 млн. евро, а дяловете й се търгуват на Атинската фондова борса. Собственост на гръцката държава са 74,27% от капитала на дружеството.

За работата на пристанище Солун и за инвестиционните му намерения на територията на България разговаряме със Стилианос Агелудис, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на пристанище Солун.

- Г-н Агелудис, какво е мнението Ви за българските пристанища Варна и Бургас като ниво на съоръженията и възможности за обработка на товари?

Тези две български пристанища полагат забележителни усилия за развитието си и смятам, че перспективите им за бъдещето са много добри.

- Как гледате на намерението на българското транспортно министерство скоро след началото на изграждането на нови контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас те да бъдат дадени на концесия и ще предложите ли и Вашата компания да се включи в бъдещия конкурс за концесионер?

Нямам такива пълномощия. Сигурен съм, че усилията, които полага българското правителство, ще допринесат много за модернизацията на морските пристанища. Но що се отнася конкретно до нашето участие, нямам пълномощия да говоря на тази тема.

- Във връзка със стачки от предишни години се е намалил като цяло обемът на обработваните от пристанището товари и тези от България също. А стачките от тази година отразиха ли се на товарооборота на пристанище Солун?

Тази година нямаше особени проблеми, тъй като пристанището работеше, без да спре нито един ден извънредно. А обемът на българските контейнерни товари се е увеличил спрямо миналата година, като за 8-те месеца са обработени приблизително колкото за цялата минала година, вкл. празните контейнери.

- В такъв случай каква е натовареността на пристанище Солун спрямо капацитета, т.е. колко процента от капацитета се използва спрямо пълните възможности?

Тази величина е динамична, но в момента се използва около 60 на сто от капацитета, т.е. имаме възможност за увеличение на натовареността с още 40% при сегашната техника и съоръжения.

- Г-н Агелудис, на срещата (проведена вчера вечерта - бел. ред.) на ръководството на Солунското пристанище с представители на българския бизнес очаквате ли конкретни резултати в посока съвместни проекти?

Поканили сме широка част от бизнеса в България, не знаем към момента кои точно ще се отзоват. Бихме искали нашето добро желание да се материализира на практика и още български фирми да станат клиенти на солунското пристанище.

- Да разширим въпроса, включени ли са в бизнес програмата на Вашата компания за тази или следващата година конкретни средства за инвестиции в България, що се отнася до логистични складове и др.?

Не са включени, защото засега конкретни стойности не са ясни, но ние бихме могли да ги поставим в нашия бюджет за следващата година. Всъщност, докато не видим какъв е точно интересът в България, не бихме могли да планираме дейността си тук и да заделим съответните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още