IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваньо Танов прогнозира изпълнение на приходите на митниците за 2010

За периода януари - август митниците са събрали 4,059 млрд. лв., т.е. 62% от планираното за годината в актуализирания бюджет

17:37 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ваньо Танов. Снимка: Агенция Митници
Ваньо Танов. Снимка: Агенция Митници

Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов прогнозира днес пред депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, че ръководената от него агенция ще изпълни почти изцяло, т.е. над 99% от заложените приходи в актуализирания вариант на бюджета за 2010 г.

В изнесената от Танов презентация бяха представени предварителни данни за приходите на митниците за периода януари - август тази година.

За цялата 2010 г. планираните приходи, които ще бъдат събрани от митниците, са в размер на 6,52 млрд. лв., като за периода януари - август са събрани 4,059 млрд. лв., т.е. 62% от планираното за цялата година в актуализирания бюджет.

По-конкретно събраният ДДС за първите осем месеца спрямо годишните разчети е 70%, а събраните акцизи – 55%. Ръстът на събрания ДДС спрямо същия период на миналата година е 17,5%, или 416 млн. лв.

Танов посочи, че събраните акцизи за периода и за годината ще бъдат по-малко от миналата година. Той допълни, че събраният акциз към края на годината ще бъде по-малко и от заложеното в актуализирания бюджет.

За периода януари – август събраните акцизи от митниците са в размер на 2,15 млрд. лв., докато за същия период на миналата година са били 2,48 млрд. лв. За цялата 2010 г. се планира акцизът да бъде 3,9 млрд. лв., а очакваното изпълнение по думите на Танов ще бъде 3,65 млрд. лв.

Той уточни, че за периода януари - август събраните акцизи от цигари, които са близо половината от общата стойност на акцизите, са 894 млн. лв. при 1,166 млрд. лв. за същия период на миналата година. При горивата тези цифри са съответно 1,09 млрд. лв. за осемте месеца на тази година и 1,163 млрд. за същия период на миналата.

Само при акцизите на алкохола има повишение и за периода януари – август тази година те са 90 млн. лв., докато за миналата са били 56 млн. лв.

Въпреки същественото понижение на събрания акциз от цигари Танов заяви, че митниците водят успешна борба с контрабандата на цигари. Той допълни, че тя зависи и от службите на съседните ни страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още