IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Попова: Тази година сме подали 100 млн. куб. м повече вода за напояване

„Предизборната безплатна поливка“ за 5,4 млн. лв. все още не е разплатена, оплакват се от „Напоителни системи“ ЕАД

14:47 | 18.08.10 г.
Елица Попова. Снимка: Личен архив
Елица Попова. Снимка: Личен архив

Елица Попова е изпълнителен директор на Напоителни системи ЕАД от февруари 2010 г. Дружеството, което според нормативните наредби работи без печалба, поддържа 235 напоителни системи в цялата страна, които обхващат 7,4 млн. дка земеделски земи. Според последното преброяване на поливните площи в България, извършено към 31.12.1999 г., годни за напояване (с инфраструктура за целта) са 5,375 млн. дка.

В действителност, според компанията, те са много по-малко, тъй като от 11 години не е правено преброяване, а значителна част от каналната и тръбна разпределителна мрежа е ограбена и разрушена. В момента, с цел актуализиране на информацията за годните за напояване поливни площи в България, Напоителни системи ЕАД е стартирало процедура за преброяването им.

- Г-жа Попова, през 2010 г. заявените за напояване площи от Напоителни системи ЕАД са 380 хил. дка (при общ поземлен фонд от 35 млн. дка, б.а), как са разположени те по области и по вид на напояваните култури?

Делът на площите до които подаваме вода, спрямо площта на годните за напояване площи е 8%, като през 2010 г. е равен на средния за последните 11 години. Само в три клона на Напоителни системи ЕАД процентът е над 17. Това са Пазарджик, Гоце Делчев и Пловдив.

В цифрово изражение – тази година общото количество на заявените площи за напояване в страната е 380 000 дка, което е с 4 000 дка повече от напояваните през миналата година. До момента са полети 185 726 дка.

Основен водоползвател на „Напоителни системи” ЕАД са оризопроизводителите. Те са разпределени в три от клоновете на „Напоителни системи” ЕАД – Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Общото количество напоявани площи с ориз е близо 110 000 декара. Най-голямо е количеството ориз в Пловдив – 59 542 дка, Пазарджик – 32 276 дка и Стара Загора – 16 542 дка. До момента само на оризопроизводителите сме подали 1,3 млн. куб. м вода, с около 200 хил. куб. м повече от миналата година. Те потребяват 81% от общото количество гравитачно подавана вода от дружеството и 50% от помпената.

За разлика от предходните години, през тази не са сключвани договори със земеделски производители с неразплатени задължения за минали периоди. Издадена беше заповед за забрана за сключване на такива договори. В резултат от тази заповед само за 4 месеца, задълженията на оризопроизводителите са намалени от 1,3 млн. лв. на 405 хил. лв.

Останалите 47 218 дка земеделски площи, до които сме подали вода до момента са засети със зеленчуци, тютюн, трайни насаждения, фуражни култури, слънчоглед, царевица, както и малини, къпини, ягоди и картофи. Най-голямо количество вода сме подали в областите традиционни производители на зеленчуци - Пловдив, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Сандански, София и Търговище. Следват площите засети с други култури. Това са слънчоглед, картофи, малини, къпини, ягоди и др. Най-много от тези култури са поляти в Пловдив, Търговище, Гоце Делчев, Сандански, Плевен и Велико Търново.

При първата поливка тази година са полети основно ориз, ранни зеленчуци, трайни насаждения и разсад. В началото на юли е направена поливка на по-масовите култури – фуражни и други. В 3 от клоновете вече е направена и следваща поливка на заявените площи за напояване от зеленчукопроизводителите - в Пазарджик, Пловдив и Ямбол.

- Кои са основните ви конкуренти при осигуряване на вода за напояване и доколко собствени сондажи на земеделските производители могат да са ваша конкуренция?

Освен от Напоителни системи ЕАД, дейността доставка на вода за напояване се извършва от още две търговски дружества към Министерство на земеделието и храните (МЗХ) - Хидромелиорации Севлиево ЕАД - гр. Севлиево и Земинвест ЕАД, гр. София. В капитала на трите еднолични акционерни дружества в момента на тяхното регистриране са включени всички хидромелиоративни обекти в страната, изградени с държавни средства. В това число съоръжения и системи за доставка на вода, както и съоръжения и системи за предпазване от вредното въздействие на водите – корекции на реки, предпазни диги, отводнителни системи.

Дейността на Напоителни системи ЕАД е свързана преди всичко с поддържане на системите за доставка на вода – това са язовири, помпени станции, канали, тръбопроводи и др. съоръжения и сгради за техническо и административно обслужване като кантони, работилници, складове и т.н. Тези съоръжения представляват "гръбнакът" на напоителните системи. Те започват от водоизточника и достигат до границите на отделно землище или масив.

В този смисъл собствените сондажи на земеделски производители не могат да бъдат конкуренция на Напоителни системи ЕАД.

- Какво възпира земеделските производители да ползват услугите ви - липсата на агротехнически знания и желание или високата цена на подаваната от вас вода?

Като цяло финансовата криза и липсата на пазар за продукцията на земеделските производители се отразява на развитието на поливното земеделие. Проблемите могат да бъдат решени само с общите усилия на производители и управляващи.

- Очаквате ли увеличение на напояваните площи в следващите години?

През миналата година сме подали 220 млн. куб. м вода за 381 822 дка, а до момента сме полели 157 хиляди декара със 336 млн. куб. м вода, т.е. с около 100 млн. кубика повече. Надяваме се, тази тенденция да се запази и през следващите години. През 2009 година площите, които сме полели са повече поради безплатната предизборна поливка, разпоредена от бившия министър на земеделието и храните Валери Цветанов, в размер на 5,4 млн. лв. с ДДС.

- Би ли се понижила цената, ако услугите ви бяха по-търсени?

Да, и в момента в заповедта на министъра е включена клауза, която позволява при набиране на заявки над прогнозните за настоящия поливен сезон, цената на услугата да бъде намалена до размер, покриващ реално направените разходи. По този начин е сформирана цената в 5 от клоновете на Напоителни системи ЕАД.

- От кои язовири основно черпите водите си?

Напоителни системи ЕАД стопанисва 168 язовира. 22 от тях са публична държавна собственост, предоставени за ползване от дружеството, а останалите са частна собственост, включени в активите на Напоителни системи ЕАД. От тях дружеството напоява заявените земеделски площи, подава вода за промишлени и други нужди, за рибарници и за производство на ел. енергия. Всяка година в зависимост от сключените договори по дейностите се подава необходимото количество вода от съответния язовир или водохващане на реки.

Приоритетите се променят непрекъснато. Така например, ако имаме подадени заявки за напояване и други нужди, но водното ниво в язовира е ниско, удовлетворяваме първо исканията за напояване на площите. При яз. Тича обаче, изпълняваме едновременно 3 дейности – напояване, питейно- битово водоснабдяване на град Шумен, Търговище и Преслав /чрез ВиК дружествата/ и производство на ел. енергия чрез Мини ВЕЦ.

- Доколко язовир Цанков камък би осигурил вода за вашите нужди и имало ли е ситуации каскадата Доспат - Въча да достига ниво на водите, при което няма вода за напояване?

Хидроенергийният проект Цанков камък е собственост на НЕК ЕАД и няма нищо общо с Напоителни системи ЕАД и основната дейност на дружеството – напояване. Каскадата ще произвежда основно електрическа енергия.

- В кои райони на страната има търсене на вода за напояване, но в определени моменти предлагането е недостатъчно?

От всички язовири, за които имаме заявени площи, напояваме, а тези, от които не се напоява, са пълни с вода. В сравнение с миналата година водните запаси са със 17% по-голям обем.

Данните показват, че язовирите, стопанисвани от Напоителни системи, са запълнени на 72% от общия си обем, при 60,4% за миналата година към същия период.

- Доколко сте конкуренти с водоснабдяването на населението и другите ползватели на води?

Съгласно Закона за водите не можем да сме конкуренти с дружествата, осигуряващи питейна вода за населението, тъй като язовирите, стопанисвани от Напоителни системи ЕАД са с основна дейност подаване на вода за земеделски цели. Имаме само 7 язовира (Дяково, Тича, Ястребино, Порой, Жребчево, Огоста, Горен Дъбник), които са комплексни – подават вода за местните ВиК дружества, за промишлеността и за производство на електрическа енергия, като приоритет е подаването на вода за ВиК дружествата.

- Напоителни системи се грижи и за почистване на речните корита, какви проблеми срещате в тази област?

Проблемите са основно финансови.

Съгласно Закона за водите системите и съоръженията за предпазване от вредното въздействие на водите, изградени с държавни средства - защитни диги, корекции на реки и отводнителните системи са публична държавна собственост. Основната функция на посочените обекти е да предпазват от заливане 1,66 млн. дка, в това число земеделски земи, населени места и изградена техническа инфраструктура. Над 98% от хидромелиоративния фонд (ХМФ), изграден с държавни средства, се стопанисва и управлява от Напоителни системи ЕАД.

По-голямата част от тези обекти са разположени в землищата на много общини и кметства и трудно могат да се поддържат в техническа изправност от други структури на регионално ниво. Изискванията за инженерна сигурност на съоръженията налагат системен техничeски контрол, пълна и точна координация при поддържането, наблюденията, измерванията и действие при екстремни условия.

За първи път от 15 години насам преди дни бяха одобрени средства на Напоителни системи ЕАД за превантивна дейност на дунавски диги и вътрешни предпазни диги на реки.

Средствата възлизат на 2,25 млн. лв. и се отпускат целево от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) при Министерски съвет.

Основните проблеми по дунавските диги са свързани с ерозия, причинена от земекопни животни и силно амортизиране на шлюзовете, ползване короната на дигата за пътна връзка, по която преминават тежкотоварни автомобили. Необходимо е и цялостно почистване на тревна, храстовидна и дървесна растителност по дигите, за да се осигури възможност за безпрепятствен контрол и достъп при критични ситуации.

Проблемите при корекциите на вътрешните реки са свързани с нерегламентирания добив на инертни материали, използване на коригираните реки за изхвърляне на строителни и други отпадъци, незаконно застрояване в заливаемите тераси, недостатъчно и ненавременно финансиране на дейността по поддръжката на корекциите. За голяма част от основните коригирани реки е наложително изготвянето на актуални хидроложки оценки и съответните проектни разработки на базата на тези оценки.

- Защо в последните години финансовото състояние на Напоителни системи АД не е така добро?

Финансовите проблеми на дружеството се дължат на неизплатените суми за извършени дейности през минали години в размер на 13,5 млн. лева от страна на бившата Изпълнителна агенция по хидромелиорации (ИАХ), Кремиковци АД, частни водоползватели и др.

Основно затрудненията на Напоителни системи ЕАД са породени от необезпечената заповед на бившия министър на земеделието и храните, с която е разпоредена безплатна поливка в размер на 5,4 млн. лв. с ДДС през миналата година. До момента дружеството не е получило дължимите средства за извършената дейност. В същото време Напоителни системи ЕАД е възстановило на държавата ДДС в размер на 881 хил. лв. за безплатната поливка от собствени средства.

Отделно се очакват още 2,9 млн. лв., които са неразплатени по договор с Изпълнителна агенция по хидромелиорации (ИАХ) от 2009 година.

Другият голям длъжник на Напоителни системи ЕАД е Кремиковци АД с 4,6 млн. лв. задължения към 30.12. 2009 г. Отделно 405 хил. лева дължат оризопроизводителите в 3 от клоновете на Напоителни системи ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още