IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Неохим АД

Петкратният ръст на печалбата за шестмесечието прикова инвеститорския интерес в условията на падащ пазар

11:20 | 02.08.08 г.
Акция на седмицата – Неохим АД

Книжата на Неохим АД бяха избрани за победител от екипа на Investor.bg в рубриката "Акция на седмицата". Повод за това стана повишеният интерес към компанията след впечатляващия отчет за първите шест месеца на годината. На фона на понижението на индексите на българския фондов пазар дружеството успя да регистрира значително увеличение на пазарната си капитализация.

През седмицата Неохим успя да повиши пазарната си капитализация с 10,29 на сто, като книжата на дружеството поскъпнаха до 75 лв. за брой. Прехвърленият обем за седмицата възлиза на 14 279 лота в общо 228 сделки, с което компанията зае шестото мсто по ликвидност за последните пет работни дни от всички компании, търгувани на БФБ-София.

Атрактивността на позицията нарасна силно след отчета за дейността през второто тримесечие на годината. От него стана ясно, че за периода януари-юни 2008 година нетните приходи от продажби се увеличават с 40,3 на сто спрямо съпоставимия период на 2007 до 180,5 млн. лв. Печалбата на димитровградската компания се е увеличила пет пъти и достига 39 млн. лв.

След неконсолидирания отчет на дружеството и на база цената от 75 лв. за акция, достигната в последната борсова сесия за седмицата, коефициентът цена/печалба на акция (Р/Е) възлиза на едва 5,85. Съотношението цена/счетоводна стойност на дружеството (Р/В) е 1,7, а коефициентът цена/продажби на акция (P/S) пада до 0,84.

Собственият капитал на Неохим АД към 30 юни възлиза на 117 млн. лв., а активите на дружеството възлизат на 158,76 млн. лв., което е увеличение от 14 на сто спрямо първото шестмесечие на 2007 година. Основният капитал е 2,62 млн. лв., разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв.

"Неохим" АД е наследник на Химическия комбинат в гр. Димитровград, стартирал производствената си дейност на 5 ноември 1951 г. Първоначално се произвеждат азотни и фосфорни торове. Впоследствие са направени разширения, реконструкции и модернизации на производствените мощности. През 1987 г. e въведен в експлоатация нов комплекс за производството на амоняк, азотна киселина и амониев нитрат, става ясно от информацията, публикувана на корпоративния сайт на дружеството.

Свързани компании:

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още