IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Химимпорт АД

През седмицата холдингът придоби дялове от две зърнени компании, а ръстът по позицията на седмична база бе 13,2 на сто

10:30 | 22.09.07 г.
Акция на седмицата - Химимпорт АД

Книжата на Химимпорт бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“. През изминалата седмица по позицията бе отчетен ръст от 13,17% до 16,90 лв. за брой, като по време на последната борсова сесия в петък имаше сделки, сключени на рекордното ниво от 17,15 лв. за акция.

Значителен ръст отбелязаха и правата на дружеството, даващи възможност за участие в увеличението на капитала, като те се повишиха с 27,29 на сто от началото на седмицата. Търговията с правата приключи в петък на цена 0,87 лв. за право, като сделки имаше и на цена 0,96 лв. за право.

Химимпорт планира увеличение на капитала, като емисията е в размер на 20 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност от 11 лв. Съотношението между издадените права и новите акции е 6,5 към 1, тоест всеки 6,5 права дават право да бъде записана една нова акция. Според намеренията на дружеството капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 10 млн. нови акции.

"Ръководството на Химимпорт демонстрира добро чувство за пазара, показва откритост и мащабност на проектите, което намира директно отражение в капитализацията на дружеството. Следването на тази стратегия превърна компанията във водещ „син чип” на БФБ-София и съответно доведе до разкриване на възможности за безпроблемно финансиране от пазара. Успешното приключване на преструктурирането на холдинга ще поддържа интереса на инвеститорите към позицията", коментира за Investor.bg Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт.

На проведеното Общо събрание на акционерите на 17 септември бе взето решение за овластяване на Управителния съвет на дружеството за увеличаване на капитала до достигане на общ номинален размер от 175 млн. лв.

През седмицата стана ясно, че Химимпорт е придобил по номинал акции от две зърнени фирми - Бек Интернешънъл АД и Зърнени храни – Вълчи дол АД. От първата компания в полза на Химимпорт са прехвърлени 75,59 на сто от капитала, а от втората – 99,64 на сто.

Консолидираната шестмесечна печалба на Химимпорт се увеличи 20 пъти на годишна база до 60 млн. лв., а приходите му нараснаха със 119%, което го нарежда на трето място по този показател сред ликвидните компании на БФБ-София.

Материалът и цитираното мнение са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още