IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на поименните компенсаторки се срути с 40%

Обемът днес възлезе на 4 млн. лв. номинал, но основната част бе в две сделки, цената падна до 50 стотинки за лев номинал

16:50 | 13.08.12 г. 2
Цената на поименните компенсаторки се срути с 40%

Цената на поименните компенсационни бонове се срути с 40% от 0,83 лв. за номинал в петък и рано тази сутрин до минималната цена за деня от 0,5 лв.

До днес поименните компенсационни бонове (ПКБ) отчитаха 84% ръст за 3 месеца до 0,83 лв. за един лев номинал, но днес приказката приключи с гръм и трясък. Изтъргуваният номинал днес възлезе на 4 млн. лв., спрямо 14,6 млн. лв. за трите месеца преди днес.

Вероятните причините за резкия срив могат да са няколко, но може би основните са три.

Едната може да е некласиране на приватизационен търг (за продажба на държавна земя). Правилата на тези търгове са такива, че за да участваш, трябва да имаш поименни компенсационни бонове за сума, за колкото са поръчките ти за земя.

Съответно след аукциона зад некласираните оферти остават неупотребени ПКБ, които собственикът може да задържи за следващ търг или да продаде на пазар.

Втората възможна причина е някой, който е събирал ПКБ с цел да купува държавна земя, изведнъж да е разбрал, че такава продажба няма да има.

Третата възможна причина е прибиране на печалби. През октомври 2011 г. бяха изтъргувани 31 млн. лв. номинал ПКБ при цена около 0,3 лв. за 1 лв. номинал. Дори при цена от 0,5 лв. за един лев номинал, купувач от октомври 2011 г. би бил на печалба.

Големите сделки с ПКБ от днес са две. В 15:34 са изтъргувани 1,84 млн. лв. номинал при цена от 0,5 лв., а в 15:44 ч. са изтъргувани 1,88 млн. лв. номинал при цена от 0,55 лв.

Възможно е някой да е направил бърза печалба от 10%.

Към 16:24 ч. цената на ПКБ се възстанови до 0,616 лв., където е оферта купува, а продава е при цена от 0,777 лв. за 1 лв. номинал.

Търговията с ПКБ продължава в мътни води, а именно не се знае кога и какво ще се приватизира срещу тях. Това е предпоставка за изключителната волатилност на този инструмент, който поскъпна с 200% за година, днес се понижи с 40%, а впоследствие поскъпна с над 20% до 0,616 лв.

От общо 76 сделки днес в обемът на големите две е 3,7 млн. лв. номинал. Тоест въпреки голямата промяна в цената (спад с 40%) не се е появило търсене, което да застане срещу предлагането. Това още веднъж доказва, че страхът у купувачите по тази позиция е голям, просто защото нямат информация и търговията се движи от тесен кръг инвеститори.

ПКБ за 4,4 млн. лв. номинал бяха използвани за плащания към държавата за 3 месеца.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
непрозрано, по-непрозрачно, най-непрозрачно..... приватизация срещу ПКБколко правителства трябва да се сменят, за да престанат с нагласение продажби срещу пкб?въпросът е риторичен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Истински инсайдърски инструмент! Публиката само гледа и се чуди какво става..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още