IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отвори магазините, но за много от тях вече е твърде късно

Много собственици на търговски обекти, които останаха затворени, се притесняват повече от несигурността след блокадата, отколкото от липса на пари

17:24 | 18.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

По-ранно решение на правителството да позволи само на строителния и промишления сектор да възобновят дейността си в началото на май предизвика възмущението на някои собственици на обекти за търговия на дребно, които заявиха, че още две седмици без приходи може да ги тласнат отвъд ръба. Те може би са прави. Една десета от италианските компании за търговия на дребно, или около 270 хил., са застрашени от фалит, сочат данни на лобистката група Confcommercio.

Положението е особено тежко в Северна Италия, епицентър на заразата в страната. Около половината от малките компании в Ломбардия са застрашени от фалит, съобщава Confcommercio.

Продажбите за цялата година на търговците на дребно в региона ще намалеят с 40 на сто, след като те загубиха приходи за около 8 млрд. евро (8,6 млрд. долара) по време на блокадата, сочат прогнозите на лобистката група. Една трета от магазините в Милано може да не успеят да отворят отново врати, съобщи Confcommercio, като се позова на допитване от миналата седмица. Италия Италия

„Преди пандемията Милано живееше в приказен свят. Хотелите и ресторантите бяха изцяло резервирани, търговията процъфтяваше“, казва 62-годишният местен предприемач Габриел Менаджи, който започнал да продава дънки през 70-те години на миналия век, а сега управлява пет магазина за дрехи в Милано и близкия град Монца.

Макар че Менаджи ще отвори бизнеса си, той казва, че търговците няма да могат да продължат да плащат традиционно високите наеми в някои от по-престижните търговски райони на Милано като Galleria Vittorio Emanuele II близо до катедралата Дуомо в града.

Три милиона евро на година за 600 квадратни метра „вече няма да са приемливи, поне в краткосрочен и средносрочен план“, смята Менаджи.

Търговията на Corso Buenos Aires, която обичайно е една от най-оживените търговски улици в Милано, също ще забави темпове. Производителят на луксозни тетрадки и бележници Moleskine, който е белгийска собственост, вероятно ще затвори магазина си, следвайки примера на шведската верига магазини за дрехи H&M, която обяви на 29 април, че няма да отвори отново локацията си.

За някои търговци на дребно решението да останат затворени е свързано повече с несигурността в ерата след блокадата, отколкото с липсата на пари. 57-годишният Дейвид Сермонета се съмнява, че може да отговори на изискванията да отвори отново бутика си в Рим. „Не е ясно колко пъти трябва да хигиенизирам дрехите, които продавам“, казва той.

Както при много собственици на магазини най-тежкият въпрос за Сермонета е какво да очаква от клиентите. „Дали хората ще бъдат в настроение да търсят, да пробват дрехи, да разговарят с асистент по продажбите, това търсят клиентите, когато идват тук“, казва Сермонета в бутика си близо до Испанските стълби в Рим. „Маски, ръкавици, социална дистанция – всичко това може да убие удоволствието от пазаруването“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Намирам за безполезно след споменаването на сума в евро (80 000 евро) да се дава и в долари (865 000 долара).Или ги обърнете в левове или в рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още