IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се завръща на облигационния пазар след близо двугодишно отсъствие

В продажба влиза дълг за 7 млрд. долара

08:43 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple продава дълг на стойност 7 млрд. долара в първото подобно предлагане от близо две години насам на фона на евтините разходи по заеми, които изкушават дори компаниите със значителни парични средства.

Компанията се присъединява към вълнението на пазара след почивните дни за Деня на труда в САЩ, възползвайки се от почти рекордно ниската доходност. Във вторник бяха осъществени рекордните 21 продажби на дълг за общо близо 25 млрд. долара. В сряда над десет компании също обявиха сделки.

Apple, която има над 200 млрд. долара парични средства и ценни книжа, продава първостепенни необезпечени облигации в пет части, съобщава източник на Bloomberg, запознат с въпроса.

Най-дългосрочните са за сумата от 1,5 млрд. долара и са за срок от 30 години, като доходността по тях ще е с 1,03 пр. п. над тази по държавните ценни книжа. Първоначално обсъжданият спред е бил в размер на 1,25 пр. п., заяви източникът.

Apple, както и други компании от нейния ранг като Oracle и Microsoft, не са излизали на облигационния пазар откакто в САЩ влязоха в сила новите изменения на данъчното законодателство в началото на миналата година.

За последно компанията продаде облигации през ноември 2017 г. в размер на 7 млрд. долара.

Apple продължава тенденцията на други водещи компании. Disney не беше издавала дълг от близо година до вторник, а Coca-Cola издава дълг в долари в сряда за първи път от май 2017 г. насам. Hewlett Packard Enterprise Co. също се завръща на пазара след година отсъствие.

Bank of America Corp., Deutsche Bank AG и Goldman Sachs Group Inc. ще отговарят за продажбата, съобщи още източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още