IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa срина курса на Dax с над 2 на сто

Застоят в търговските преговори между САЩ и Китай и слаби корпоративни данни също развалиха настроението на борсовите участници

19:42 | 30.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Яростна ценова реакция при акциите на Lufthansa изтласка германския водещ индекс Dax във вторник в зоната на загубите. Германският водещ индекс загуби до края на търговията 2,1% до 12 154 пункта, след като предишния ден беше почти непроменен на ниво от 12 417 пункта. Понижението днес със 270 пункта е най-голямата дневна загуба от шест месеца насам, изчислява Handelsblatt.

Останалите водещи европейски фондови борси също се понижиха значително във вторник. В допълнение към новите кръстосани изстрели от президента на САЩ Доналд Тръмп в търговския конфликт между САЩ и Китай и продължаващата нервност ден преди решението за лихвите в САЩ тежи над борсите, както и някои разочароващи корпоративни данни.

Лондонската борса, която вече се представи по-добре от другите търговски центрове в началото на седмицата, се справи най-добре. Тя се възползва от продължаващия срив на цената на паунда, който има тенденцията да поевтини британските стоки за чуждестранни купувачи.

EuroStoxx 50 разшири загубите си след слаб старт и затвори с 1,72 процента надолу до 3462,85 пункта. Подобна беше ситуацията и при френския Cac 40, който в крайна сметка загуби 1,61 процента до 5511,07 пункта. За разлика от тях британският FTSE 100 падна само с 0,52 процента до 7646,77 пункта.  

Акциите на Lufthansa се сринаха с до 7,2%, след като авиокомпанията обяви при тримесечните си резултати значителен спад на печалбата. Книжата на Bayer поевтиняха също значително. Германската фармацевтична компания  разкри, че са налице още повече неприятности, свързани с нейното подразделение за научни изследвания в областта на агрономията заради продължаващите съдебни дела, насочени срещу препарата Roundup, които ограничават търсенето от страна на земеделските производители.

„С чувствителните към икономиката акции в германския борсов индекс няма как да има ръстове през тези дни", казва Йохен Станцл, главен анализатор на брокера CMC Markets. „Няма бързи печалби в икономика, в която цари най-слабото бизнес настроение от от поне шест години“.

Много по-лошо от днешния вторник едва ли може да се представи който и да е индекс. По пътя надолу почти нямаше съпротива, рядко се вижда подобно нещо. Може да се твърди, че при ниво от 12 656 пункта Dax сложи край на ралито, започнало преди половин година. В следващите няколко дни германският индекс отново може да падне под 12 000 пункта, твърдят експерти.

Но във вторник не само корпоративните данни, но и отслабващият потребителски климат натовари бенчмарка. Според месечната анкета за потребителския климат на института за пазарни изследвания GfK настроението на купувачите намалява през юли за трети път поред.

За август изследователите на пазара прогнозират спад в потребителските настроения от 0,1 пункта до 9,7 пункта след 9,8 пункта през юли. Това е най-ниското ниво от април 2017 г. За цялата година обаче експертът по потребителски климат на GfK Ролф Бюркл продължава да очаква частното потребление да нарасне с около 1,5 процента, докато през миналата година ръстът бе 1,1 процента.

Британският паунд падна до ново двегодишно дъно във вторник, тъй като както Великобритания, така и Европейският съюз отказват да се откажат от своите преговорни позиции, повишавайки вероятността за рязък Brexit без сделка на 31 октомври.

Новият премиер Борис Джонсън настоя в понеделник, че няма да се срещне с другите европейски лидери, докато те не се откажат от противоречивия „ирландски backstop“, който е част от споразумението, договорено от предшественика ѝ Тереза Мей. В началото на търговията валутата спадна до 1,2120 долара и 1,0881 евро, като се възстанови отчасти през деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Прав си ! Между другото Европа все още е крайно разделена и като закони и това и пречи ужасно много ! Няма нито една европейска фирма в топ технологичните фирми..... трябва да се промени нещо ... много е закостеняла Европа. То си е жив комунизъм ! Дори в Бавария видях истинския соц/комунизъм който така и не успях да видя в България преди 1989-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
"Много по-лошо от днешния вторник едва ли може да се представи който и да е индекс."Авторът откога следи пазарите? Щото по времето на обонго, така - че и по-лошо - ни биеха през ден !!! Ного ни разглези Тръмп, ного - свикнахме само: нагоре-нагоре-нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още