Бедните го ядат, богатите го ядат, туристите го ядат - със сирене, зехтин или Nutella. Той е почти винаги на масата и може да се намери на всеки уличен ъгъл в Турция. Дори в Германия, в която приблизително 3,5 милиона души са от турски произход, можете да го купите на пазарите като квази интегрирано печиво.
Сега обаче турският сусамен геврек, симитът, преживява криза. Цените на сусама се увеличават от месеци насам. И разтревоженият управител на браншовата камара на търговците на дребно на гевреци Ахмет Ялджън, предупреждава, че може да се зададе дефицит.
През миналата година килограмът сусам все още струваше около осем лири (около 1,25 евро), казват хлебари. Днес цената е над 12 лири. Ялджън твърди, че не желае да повишава повече цените на сусамените изделия, така че единственият друг начин е да се намали производството. „Вместо десет гевреци, ще продаваме само три, а останалите ще са без сусам“, казва той.
Дали и кога ще се случи това не е ясно, но предлагането на сусамови гевреци е политически въпрос в Турция. Симитът не е само основна храна, но и част от идентичността на нацията.
„Това е трагедия", казва пред германската N-TV разтрвоженият Ялин Ерилмаз. Той има пекарна в района на Топхане в Истанбул и пояснява, че фурната му вече е на 130 години, но не е ясно колко още ще просъществува, защото от месеци е на загуба.
Само преди две години той e произвеждал по 22 000 броя печива дневно, днес са само 4 000. Кризата със симита играе важна роля във всичко това. Фирмите, които са предлагали по-рано симит за закуска на служителите си, вече отменят масово поръчките си, защото дневната доставка става твърде скъпа. „Това бе равно на стотици симити на ден по-малко", казва Ерилмаз.