IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои вещества в бирата носят ползи за здравето?

Изследване установи кои са метаболитните и химичните съединения в пивото, които са полезни, съобщи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните

15:12 | 01.08.18 г. 3
Кои вещества в бирата носят ползи за здравето?

В бирата има няколко основни суровини, но и стотици метаболитни и химични съединения, като в повечето случаи тези съставки са полезни за потребителите, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Повод за участието му в предаването е серия изследвания на екип от експерти, който е съставил метаболитен анализ на съставките в бирите, предлагани на българския пазар. Благодарение на тези проучвания учените вече могат подробно да определят уникалния състав на всяка една бира.

Д-р Иванов посочи, че време на изследването е съставен количествен анализ на около 80 от метаболитните и химичните съединения в пивото от различни класове.

„В повечето случаи тези съставки са полезни за потребителите. Установено е разпределението на тези вещества в различни марки, предлагани на пазара в страната“.

Като интересен резултат от изследването експертът посочи наличието на някои съставки, идващи от хмела, които имат антитуморно и противовъзпалително действие, освен че придават специфичен вкус и аромат на пивото.

„Пролинът е една от аминокиселините, част от състава на белтъците. Той е мощен антиоксидант. За неговото съществуване в състава на бирата беше ясно, но проучването установи, че наличието му е по-голямо в светлото пиво, отколкото в тъмното", съобщи д-р Иванов. "След проведеното проучване има повече яснота за състава на пивото, различията в отделните марки, както и тези между светлата и тъмната бира.”

Според него тази информация е важна както за потребителите, така и за диетолозите. И в двата случая те „не бива да забравят, че освен алкохол, бирата има и хранителна стойност“.

Д-р Иванов посочи, че в България има качествена лабораторна техника, за да се извършват подобен тип изследвания. Той каза още, че изследването е финансирано от „Съюза на пивоварите“.

„Това изследване не е първото досега, доста други изследвания са реализирани вече. Това е системна политика на „Съюза на пивоварите“ в последните години“, увери той.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Точно затова я пием бирата, заради полезните вещества. Да не помислите, че е задето утолява жаждата (не само на течности), или заради нежното oпиянeниe на приемлива цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Въобще не е добре когато хвалят алкохол , цигари или кока кола ... замисли се защо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivel
преди 6 години
Браво, най-после една добра новина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още