IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Блокчейн в сферата на финансите: докъде сме стигнали

Въпрос на време и ефективното сътрудничество на финансовите организации е изграждането на една нова глобална инфраструктура

13:03 | 11.07.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Намаляване на случаите на измами

Финансовата сфера все повече страда от случаи на измами и кибератаки. Уязвимата точка се намира преди всичко в централизираните бази данни, когато базата данни се съхранява на едно място. Една несанкционирана намеса може да нанесе много щети на такива бази. Блокчейн съществено намалява риска от намеса, благодарение на децентрализацията на базата данни. Тъй като съществува не един, а много информационни възли, да се осъществи проникване става значително по-трудно, тъй като е необходимо да бъде атакуван всеки от тях поотделно.

Познавай клиента си

В банковата сфера има понятие „Познавай клиента си” (Know Your Customer). Това означава, че компаниите, които работят с финансите на частни лица, са длъжни да идентифицират и установят самоличността на контрагента преди да извършат транзакцията.

Според проучването Thomson Reuters финансовите институции ежегодно харчат повече от 60 млн долара за идентификация и проверка на клиентите. Целта на тази процедура е да проследяват тези, с които банките работят, и да предотвратяват потенциален финансов тероризъм и пране на пари. Още една важна причина за идентификацията на клиента е това, че трябва да се извърши проверка дали са спазени  изискванията, за да се избегнат административните санкции. Блокчейн може да помогне значително да се намалят операционните разходи в това направление. Това може да се постигне като се запази информацията за проверените клиенти в блокчейн възела, към който ще имат достъп другите банки, застрахователни компании и акредитираните организации. Благодарение на такъв подход компаниите няма да имат нужда да губят време за идентификация на клиента от нулата.

Търговски платформи без посредник

Търговските блокчейн платформи позволяват да се избегне необходимостта от централизирана идентификация или присъствие на посредници. В случай на операции с ценни книжа може да се намали рискът от двойни разходи. Такива търговски платформи работят с цифрови токени, които може да бъдат прозрачно проследявани на борсата. Цифровият токен действа като сертификат за автентичност и шансът ценните книжа да бъдат фалшифицирани значително намалява.

Мигновени плащания

Използването на блокчейн технологиите за осъществяване на разплащанията между различни финансови учреждения и клиентите може значително да намали разходите на банките. Освен това може да повиши нивото на сигурност и скоростта на вътрешните и международните плащания.

Преди няколко месеца търговската блокчейн платформа Batavia, основана от гиганта UBS съвместно с корпорацията IBM, извърши първи реални трансгранични трансакции. По време на пилотното изпитание бяха извършени две операции: продажба на автомобили от Германия за Испания и текстилна суровина от Австрия за Испания. В процеса беше направена връзка между всички страни (доставчиците, купувачите и финансовите учреждения), необходими за извършване на трансакциите.

Предизвикателствата

Въпреки потенциала, използването на блокчейн технологиите не гарантира стопроцентово решение на споменатите по-горе бизнес проблеми. При създаване на блокчейн решения финансовата компания може да се сблъска с много фактори – промяна на ситуацията на пазара, на количеството операции  или нормативни промени. Всичко това може да повлияе непредсказуемо на системата, затова ние трябва да сме готови за възможни предизвикателства.

Освен това, тъй като блокчейн решенията се използват в световен мащаб е много важно системата да се увеличава, като при това да запазва ефективността си. Според TechInAsia, този въпрос не е напълно решен. Например, популярната блокчейн платформа Ethereum средно може да извършва около 10 трансакции в секунда, а в същото време финансовият гигант Visa извършва 5-8 хиляди операции за същия времеви период. Очевидно е, че такава разлика в количеството на извършените операции налага определени ограничения. Ситуацията ще се промени съвсем скоро. Компаниите, занимаващи се с развитието на блокчейн технологиите вече работят над този проблем. След време те ще предложат инфраструктура, която ще може да увеличава мащаба си. Това ще позволи масовото използване на блокчейн платформата.

Трансформация на финансовата сфера

Какво е бъдещето на финансовата сфера спрямо блокчейн? Несъмнено имаме всички основания да говорим за революция, която напълно ще промени познатия ни днес отрасъл. Старите процеси и планините от хартиени документи ще бъдат заменени с цифрови иновации, които се базират на принципите на сътрудничеството и доверието. Измамите ще останат в миналото благодарение на високата защита на системите.

На пръв поглед внедряването на блокчейн може да изглежда рисковано и опасно за финансовата индустрия, при която дори незначителен проблем може да доведе до загуби за милиарди долари. Но когато внимателно се анализира схемата на работа и потенциала на блокчейн, може уверено да се каже, че промените и възможностите са неизбежни. Въпрос на време и ефективното сътрудничество на финансовите организации е изграждането на една нова глобална инфраструктура.

*Авторът Олег Мизов е директор "Финансови услуги" в SoftServе. Анализът е написан специално за Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Статията е написана грамотно. Авторът се е опитал да обясни относително сложна материя на език достъпен за пpoфaни - и общо-взето се е справил добре. Някои от коментиращите тук не се броят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Нещата са стигнали доста напред щом банките са си емитирали Рипъл-а и толкова години вече го ползват помежду си за доста неща, особено за бързи транзакции помежду си. Тоя Рипъл е една от валутите, които не се копаят но пък постоянно има някакъв оборот на криптоборсите. Доста от тези, които пробваха да спекулират с него с цел бързи печалби се опариха и загубиха средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 6 години
статията е отново в стил лайфстайл ... така че само можем да спекулираме кво искат да направят банките и как го правят, Автора ни е залял предимно с алабализми и нищо конкретно ... използват думата блокчейн за клик-байт :):) и определено успяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 6 години
ясно, незнаеш как :) ... и за това говориш само общи приказки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Whitestar
преди 6 години
Сещам се за няколко аспекта - 1Дали не става дума за "откриване на топлата вода". Мигновените разплащания са познати от години в много финансово развити страни. 2.Дали качествата на блокчейн технологията по принцип не се бъркат с качествата на конкретни случаи. Не е ли възможно да има прехвалване или компрометиране на технологията вместо на конкретната и употреба? 3. Няма ли опастност от изтичане на информация и нарушаване на банковата тайна, на която се основава услугата на банките? Все въпроси, които трудно биха могли да бъдат пренебрегнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Ще ти трябва повече от 1 мозъчна клетка, за да го разбереш ;-).ей тоя журналистически абсолютизъм продължава да е глупост и некадърност: "по никакъв начин не може да бъде"Блокчейн може да бъде манипулиран, може да бъде и фалшифициран, хеле пък НЕбиткойн или прайвът блокчейн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 6 години
не че статията не е пуълна с технически неточности, но как ще е промениш информацията като един път вече е валидирана ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Любимите ми статии, хахаха.Банките и финансовите институции са най консервативни от към софтуера който ползват....повечето ползват софтуер от 90те и сега ще минат на технология която не е доизмислена още и ще са първите, нали. ...:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
"която по никакъв начин не може да бъде променена"ТОВА е тотална глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още