IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австрия и Унгария ще провеждат съвместни полицейски операции срещу нелегалната миграция

Органите на реда от двете страни ще могат да задържат хора във влакове, да провеждат съвместни трансгранични патрули и да издирват заподозрени за тероризъм

16:24 | 05.09.17 г.
<p>
	Група мигранти чакат влак към Германия на централната гара в Будапеща.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Група мигранти чакат влак към Германия на централната гара в Будапеща. Снимка: Архив Ройтерс

Австрийската и унгарската полиция са се договорили да проведат съвместни трансгранични операции за ефективно противодействие на нелегалната миграция и престъпността. Това съобщава австрийското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

Новият договор за тясно полицейско сътрудничество е подписан от австрийския министър на вътрешните работи Волфганг Соботка и унгарския Шандор Пинтер.

"Организираната престъпност не познава граници. Полицията трябва да е в крак със съвременните предизвикателства и новият договор ще доведе до по-голяма сигурност за Австрия и Унгария", казва Соботка, цитиран от БТА.

Пинтер допълва, че "доброто сътрудничество с Австрия е гаранция за спиране на потоците от нелегални мигранти през Балканите и сега двете страни са направили първа стъпка за засилване на координацията на ниво полиции".

Полицаите на двете страни ще могат да провеждат операции по задържане например във влакове, дори те вече да са напуснали тяхната територия и да са навлезли в другата страна. Те също така получават правомощия да провеждат съвместни трансгранични патрули и да издирват заподозрени за тероризъм.

Договорът позволява австрийски полицаи да организират действия за наблюдение по въздух и вода на територията на Унгария. Министерствата на двете страни са се договорили и да засилят обмена на данни за борба с каналджийството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още