IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 юни

08:09 | 19.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КФН назначи квестор в два застрахователя
в. Капитал Daily

Комисията за финансов надзор назначи квестори в две застрахователни компании - "Надежда" и СиВЗК, и им забрани да се разпореждат свободно с активи за един месец. Дружествата няма да могат да сключват нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове полици. Причината е установено нарушение при образуване на технически резерви и неспазено минимално капиталово изискване, което подлага на риск техните клиенти и застрашава стабилността на дружествата.

Освен това и двата застрахователя са затруднявали работата на регулатора, опитващ да установи реалното им финансово състояние, поради което една от основните задачи на квестора е да спомогне за набавянето на необходимите данни. Подобни строги мерки са незапомнени в последните 15 години. До тях се стигна след установените слабости в дружествата при прегледа на балансите и стрес тестовете, проведени през миналата година.

Борбата на ГЕРБ с престъпността по селата приключи тихомълком
в. Сега

484-ма души, назначени само за три месеца със заплата между 471 и 515 лв., както и изхарчени 7 млн. лв. - това е равносметката от гръмко обявената в последните дни от предишния мандат на ГЕРБ операция за борба с битовата престъпност по селата. Оказва се, че тя е приключила тихомълком в началото на април с уволняването на новоназначените. Основните й цели - полицай във всяко населено място и повече униформени на улицата, изобщо не са изпълнени. Това става ясно от отговор на МВР на въпроси на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС
в. Сега

Споровете ниски или високи са цените в България са безкрайни. Все пак всички знаят, че имаме най-евтиния алкохол в целия ЕС. Малцина обаче са наясно, че плащаме и най-ниските тарифи за осветление и отопление. И че имаме най-евтините хотели, ресторанти и кафенета. Но пък колите ни са по-скъпи, отколкото в Чехия, Словакия, Полша и още четири държави членки, а по цени на компютрите и телевизорите вече почти сме настигнали германците.

Това показват най-новите данни на Евростат, които сравняват ценовите равнища в 28-те от ЕС и в още девет страни от Стария континент. Проучването е за 2016 г. и включва над 2400 потребителски стоки и услуги. То показва, че в Евросъюза най-скъпо е в Дания, Ирландия и Люксембург, а България е най-евтината, следвана от Румъния и Полша.

И детските храни за нашия пазар се оказаха второ качество
в. Сега

Земеделският министър Румен Порожанов потвърди официално публичната тайна, че българските потребители консумират по-нискокачествени храни, произведени от европейски компании. В интервю за Дарик радио в събота Порожанов заяви, че продуктите за българския пазар са с различен състав и качество спрямо продаваните в Западна Европа.

Разминаване е установено и при детски храни, каза министърът и посочи, че става дума за "променени параметри в съдържанието", без да уточни какви. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса - в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен.

Слънчев бряг откри летния сезон
в. Стандарт

Сезонът в най-големия български курорт Слънчев бряг бе открит тържествено в събота вечерта.

Сред официалните гости са вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, депутатите Димитър Бойчев от ГЕРБ, Петър Кънев, Тодор Байчев и Николай Тишев от БСП, председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас и местен лидер на Движение България на гражданите Живко Табаков, шефът на Агецията по храните в Бургас д-р Георги Митев, както и много други.

Очаква се  ръст между 5-7 % в Слънчев бряг или около 5,5 млн. туристи през този сезон, според министерствота на туризма. Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде най-силният сезон, който курортът някога е имал.

Правят в кочини шампанското за заведенията
в. Монитор

Газирано вино, познато с името на едноименната напитка шампанско, се прави в кочини край Пловдив. Проверка на „Монитор“ показа, че в помещения на изоставени свинеферми се бутилират стотици шишета на ден, които поемат към курортите и скъпите заведения в столицата, където бройката се продава за поне 300 лева.

Поредната импровизирана фабрика била разбита преди три дни в района на Перущица, където в помещенията, в които до скоро са били гледани животни са открити 45 литра етилов алкохол в пластмасови съдове. В друга стая пък имало огромен бидон от 600 литра, който също бил пълен със заготовката за газирано вино. Оказало се, че нелегитимният производител ползвал етиловия алкохол, който разреждал с вода и ароматизатори, за да се получи близък до шампанското вкус. След това напитката била газирана с „кислородни патрони“ и бутилирана. Част от готовата продукция била открита в съседно помещение. Там имало 1765 бутилки без никакви документи за платен акциз и бандероли.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още