IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо един иракчанин избра България преди 15 години?

IOM Bulgaria представя историята на Фреди - собственика на софийския ресторант "Ашурбанипал"

16:08 | 19.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;IOM Bulgaria</em></p>

Снимка: IOM Bulgaria

От 15 години иракчанинът Фредерик Бениамин живее в България. В София е известен като Фреди – собственика на неголемия ресторант "Ашурбанипал", който се намира на Женския пазар. Историята му разказва IOM Bulgaria – официалната Facebook страница на мигранти, заселили се у нас.

„Католик съм, жена ми е православна християнка. Пристигнахме в България с двете ни деца. След толкова много страдания бяхме чакали за една-едничка усмивка и нищо повече, и неочаквано я открихме тук. Харесахме България. Видях обич у тези хора. Можехме да останем и да работим тук. Защо трябва да ходим в друга държава? Никой тук не те пита от коя религия си“, разказва той.

Първоначално е имал пари да гарантира благоденствието на семейството си за година напред. Потърсил помощ с намирането на работа в католическата катедрала в София.

„Винаги ще бъда благодарен на хората, които срещнах. Много ми предложиха пари, но аз ги отказах. Взех малко дрехи за децата и кухненски пособия. Майчиният ни език е арамейски. Бях помолен да участвам в религиозни церемонии в църквата, като чета молитви на арамейски и се съгласих“, продължава разказа си той.

Когато хората разбрали, че Фреди е добър готвач, започнали да го молят да подготвя храна за кетъринг и да го препоръчват на приятели. 

Фреди често ходел до пазарите, за да купува продукти и изградил контакти с местните търговци. Започнал да готви на пълен работен ден и дори бил повишен в главен готвач в престижен ресторант.

С малко помощ от приятели отворил собствен ресторант, предлагащ иракска кухня. Нарекъл го „Ашурбанипал“, на името на един от най-великите управници на древната Асирийска империя.

Мястото вече привлича голям брой българи, харесали ястията на Фреди. Ресторантът също е място за срещи за иракската общност в София.

„Мога с гордост да кажа, че клиентите ми чакат аз да отворя ресторанта, вместо аз да чакам те да влязат“, казва той.

Служил е 13 години в иракската армия. А ето как е станал готвач:

„Веднъж след интензивна тренировъчна сесия ме помолиха да приготвя леща и по случайност една купа беше сервирана и на командващия офицер. На следващия ден той изпрати куриер да попита кой я бе приготвил. Признах, че съм бил аз, за да не бъде наказан целият отряд. Същия ден бях назначен като готвач в щаб-квартирата на армията. Лещата ме спаси от това да бъда изпратен на фронта, да убивам хора или да бъда убит. Така започна „кариерата“ ми на готвач“.

Освен всичко друго, Фреди е инженер по професия и е един от авторите на книгата „Вкусът на живота – 100 рецепти от бежанци в България”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 8 години
Добре готви, но малко трябва да си оправи хигиената в ресторанта. Много е симпатичен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още