IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 април

07:40 | 04.04.16 г.
Преглед на печата за 4 април

Приходите от ДДС при фирмени активи за лично ползване са нищожни
в. Сега

Големите очаквания за извънредни приходи от облагането с ДДС на ползването на фирмени активи за лични нужди катастрофираха в реалността. За първия месец, в който фирмите декларираха налога, в хазната е постъпила пренебрежима сума - около 1.3 млн. лв., научи "Сега". Ако това темпо се запази през цялата година, ефектът от въвеждането на новите правила ще е в пъти под прогнозирания от МФ. Въпреки скромния ефект и острите критики срещу неясния и сложен начин за администриране на данъка МФ не бърза да променя режима.

Март бе първият месец, в който фирмите подаваха новите формуляри за ДДС с включена изрична графа за облагане на личното ползване. Крайният срок за подаване на декларациите бе 14 март. По информация на "Сега" всички фирми, взети заедно, са декларирали обща данъчна основа за облагане по този ред в размер на около 6 млн. лв., а самите постъпления в бюджета възлизат на около 1.3 млн. лв. От НАП официално продължава да няма информация.

И международните паспорти ще бъдат с чип
в. Сега

Освен личните карти и международните паспорти ще бъдат с чип за електронна идентификация. Новите документи трябва да влязат в сила от началото на 2018 г. Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които са подготвени от управляващите и пуснати за съгласуване. Те станаха факт, след като по предложение на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов парламентарната комисия по вътрешна сигурност отхвърли текстове от проектозакона за електронната идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите. Той настоя те да бъдат записани в Закона за личните документи.

Новите текстове обаче се различават доста от отменените. Най-малко защото се отлага с една година влагането на чип в новите документи. Първоначалните планове на МВР бяха те да започнат да се издават от началото на 2017 г. Предвижда се също така освен личната карта с чип да бъдат и международните паспорти. Аргументите на вносителите са, че по този начин ще се улеснят българските граждани в чужбина. Това е особено важно, след като беше дадена възможност за електронно гласуване.

Сделките за тримесечието: имоти, фондове и Пеевски
в. Капитал Daily

Обобщението от 30-те сделки, направени през първите три месеца на годината, звучи така: продават се имоти, инвестиционни фондове взимат дялове в IT и други компании и Делян Пеевски купува или мести активи.

Продължава и старата тенденция - да преобладават българските купувачи, като чуждите не са съвсем изчезнали - около една трета от сделките са придобивания на външни инвеститори. Сред тях обаче липсва голяма сделка, ако изключим договорената миналата година продажба на клона на Алфа банк и все още неприключилата покупка на "Токуда" и "Сити клиник" от турската "Аджъбадем".

За разлика от началото на миналата година няма големи сделки дори и за мащабите на местния пазар. Малките размери определят и преобладаващо местния интерес, макар че не липсват и външни купувачи в традиционно атрактивни сектори като информационните технологии.

Само 40 бежанци работят у нас
в. Стандарт

Бежанските лагери в страната ни са заети от мигранти само на 1/3 от капацитета им. Бегълците от военните кофликти в Близкия изток обикновено заобикалят страната ни по пътя си към Западна Европа. Гръцкото правителство очаква хаос заради влизането в сила на европейското споразумение с Турция.

Едва 40 от бежанците у нас работят и са се хванали сами да изкарват прехраната си. Някои от тях се трудят като шивачи, други - като златари. Повечето обаче са в дюнерджийниците на Аладин. От Агенцията по бежанците пускат обяви, за да намерят препитание и на други. Истината е обаче, че българите трудно възприемат сирийци или афганистанци да работят при тях, смятат експертите.

Сухите цифри показват, че през миналата година 20 391 чужденци от Близкия изток са потърсили закрила у нас. Те са влезли в регистрите, свалени са им пръстови отпечатъци. Статут на бежанец е даден на 4708 души, а хуманитарен - на 889 души. Официални откази са получили едва 623 души. 14 567 души просто са избягали, без да дочакат решение на молбата си, и са продължили на запад към Германия, Дания и Швеция, където са роднините им. През тази година до 1 април от 3160 души, подали документи, 2649 не са дочакали края на процедурата и са поели към Западна Европа. Бежанци са станали 137 души, 87 са с хуманитарен статут, а отказите са 73, разказа Атанас Младенов, шеф на центъра "Военна рампа" и шеф на отдел "Производство за международна закрила" в Регистрационно-приемателния център в София.

БЕХ взема заем до 15 април
в. Стандарт

До 15 април трябва да е сключен договорът с консорциума банки, които се съгласиха да отпуснат заем на Българския енергиен холдинг. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След това до 20 април Националната електрическа компания, която е част от БЕХ, трябва да се разплати с двете американски централи. Преговорите с банковия консорциум, включващ лондонския клон на Ваnса IMI S.p.A., клона в Люксембург на Bank of China Limitedи J.P. Morgan Securities, са за мостов заем от 650 млн. евро. Те се водят от Българския енергиен холдинг, чието дъщерно дружество е НЕК. На свой ред централите дължат 400 млн. лв. на няколко мини. Тази сума ще бъде прихваната от дълга на НЕК, за да бъде директно платена на мините, обясни Петкова пред БНР. След като дълговете към двете американските централи бъдат разплатени, НЕК може да предоговори цените, по които купува тока от тях.

Болниците без софтуер за връзка с НЗОК
в. Новинар

Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград и още десетки болници в страната от днес остават без софтуер, чрез който лечебните заведения отчита дейността си пред Регионалните здравноосигурителни каси, предаде БНТ.

От националния център по обществено здраве и анализи казаха, че промяната на софтуера се налага, заради влизането в сила на новата наредба, която определя основния пакет здравни дейности за болниците, гарантиран от Националната здравноосигурителна каса.

Директорът на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев заяви, че заради липсата на софтуер няма да могат да пращат ежедневните си отчети до регионалната здравноосигурителна каса, колко пациенти са преминали през здравното заведение и как са били лекувани. Другото притеснение на лекарите е по какъв начин касата ще плати на болниците за извършената от тях дейност.

230 000 лв. за местенето на концесиите от МРРБ към туризма
в. Новинар

Близо 230 000 лева ще струва на властта цялата процедура по прехвърлянето на концесиите на плажовете от регионалното министерство към туризма.

Това показва проект на постановление на кабинета, с който се правят промени в устройствените правилници на двете ведомства. Така 174 150 лева от сумата ще отидат за разходи за персонал, а малко над 55 000 лева за издръжка.

15 служители от МРРБ се прехвърлят в министерството на туризма. Там пък се създава нова дирекция "Управление на морските плажове". Ще има и ново звено "Сигурност", което ще бъде подплатено с още трима души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още