IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия проверява дали Facebook не злоупотребява с господстващо положение

Има подозрения, че условията за ползване на социалната мрежа противоречат на разпоредбите за защита на личните данни

13:33 | 02.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският антикартелен орган започна производство срещу американския технологичен концерн Facebook. Засегнати са и ирландската дъщерна компания, както и германският клон в Хамбург. Органът разследва подозренията, че чрез своите условия в договорите по отношение на потребителските данни Facebook се възползва от своята пазарна позиция, пояснява агенцията в съобщението си. 

Налице са първоначални подозрения, че условията за ползване на Facebook са в нарушение на разпоредбите за защита на данните. Не всяко нарушение на предприятие с господстващо положение е предпоставка за разследване от съответните антитръстови органи.

В конкретния случай обаче използването на незаконни условия за ползване от страна на Facebook може да представлява така наречената „злоупотреба с условия към потребителите“. Ето защо Федералната служба за борба с картелите ще разгледа връзката между възможната доминираща позиция на компанията и използването на тези клаузи. 

Президентът на органа Андреас Мунд заявява, че доминиращите на пазарите компании са задължени да използват подходящи условия и изисквания, ако те са от значение за пазара.

Но потребителските данни играят важна роля за финансираните от реклами интернет услуги като социалната мрежа Facebook. Именно поради тази причина трябва да се изследва, дали потребителите са адекватно информирани за характера и обхвата на събирането на данни.

Органът вече разполагал с първоначални доказателства, че Facebook има господстващо положение на пазара за социални мрежи. От своите потребители мрежата получава и събира сериозно количество лични данни. Чрез създаване на потребителски профили компанията дава възможност на рекламодателите да създават и излъчват прецизирани и целенасочени реклами.

За да се получи достъп до социалната мрежа, потребителят трябва да даде съгласието си за събирането на данни и използването им, като декларира съгласието си с Условията за ползване. Какво обаче влиза в този обхват на съгласието е трудно разбираемо според германския антикартелен орган. Според него има значителни съмнения за допустимостта на тази процедура. 

В понеделник германски съд обяви, че е наложил глоба от 100 000 евро на Facebook за това, че социалната мрежа не е направила промени в своите правила във връзка с потребителското съдържание. Регионалният съд в Берлин постанови, че Facebook се е провалила в изпълнението на неговo нареждане да премахне клауза, свързана с получаването на лиценз върху съдържанието, публикувано от потребителите. От своя страна Facebook обяви, че ще промени клаузата и ще плати глобата си.

Едва преди броени дни основателят на мрежата Марк Зукърбърг получи в Берлин новосъздадената награда на медийната компания Axel Springer. На церемонията председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова основателя на Facebook да подхожда по-отговорно към потребителските данни. „Ние в Европа отдаваме голямо значение на личния живот", каза той. Който използва личните данни, за да печели седемцифрена сума, трябва да е уверен, че собственикът на данните е дал изрично съгласие, поясни Шулц.

Правозащитници отдавна критикуват най-голямата в света социална мрежа с 1,6 млрд. потребители, че злоупотребява с личните данни на своите членове. В редица страни компанията води спорове с властите по този казус. Същевременно Facebook е критикувана, особено в Германия, че не прави много за контролиране на враждебни (расистки) коментари в мрежата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още