IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейски експерти ни съветват да управляваме централизирано държавните активи

Според изследователи заплатите на висшия мениджмънт трябва да са обвързани с икономически резултати

17:54 | 24.02.16 г.
Корейски експерти ни съветват да управляваме централизирано държавните активи

Корейски експерти отправиха препоръка да се създаде единен орган за управление на държавните предприятия в България. Това стана на семинар в Института за икономически изследвания при БАН, на който учените отчетоха изпълнението на три съвместни проекта за иновации и бизнес, информира институтът.

Според изследователи от Корейския институт за развитие единният орган за управление на държавните предприятия трябва да бъде с ясно разписани функции на държавен контрол върху селекцията на висшия мениджмънт и обвързване на възнаграждението им с получените икономически резултати. 

Предлаганата структура предвижда разработване и прилагане на система за комплексна оценка за работата и резултатите на държавните предприятия, обясни на семинара проф. Джин Парк.

Целта е да се пресекат лошите практики на източване на държавните предприятия и обявяването им във фалит, подчерта проф. Парк, който е координатор на проекта „Иновации в управлението на държавните предприятия“ от корейска страна.

По думите му България не следва да приема едно към едно опита на Корея. Всяка държава сама трябва да решава политиките си в тази област в зависимост от структурата на икономиката си, ситуацията и обема на пазара.

Статистиката сочи, че у нас има 157 предприятия с над 50% държавно участие, които осигуряват около 5 на сто от БВП и към 7 на сто от заетата работна ръка.

Те са концентрирани в ключови сектори на икономиката като енергетика, транспорт, водоснабдяване, медицински, пощенски, информационни услуги и др., стана ясно от изложението на проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания.

Според него независимо, че държавните предприятия са в сектори с контролирани цени, повечето от тях работят в условията на пазарните правила, валидни за частния сектор. Липсата на контрол в тяхното управление обаче води до ниски финансови резултати и постоянна задлъжнялост, заяви проф. Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още