IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се забавя, но остава значителен

На много пазари са достигнати нови рекордни стойности, показва анализ на Zillow

16:32 | 18.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на стойността на жилищата в САЩ се е забавил през 2015 г., сочат данни на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

През миналата година стойността на жилищата в страната се е увеличила с 1,1 млрд.долара на годишна база, което е нарастване от 4,1%. За сравнение, през 2014 г. е бил отчетен ръст от 5%.

Очакванията са през тази година стойността на жилищата да продължи да нараства и да достигне 28,5 трлн. долара.

Общата стойност на жилищата в САЩ се е повишила с 5,3 трлн.долара от най-ниската й точка, достигната през декември 2011 г., но все още е със 782 млрд.долара под върховата стойност, достигната през октомври 2006 г. - над 29,2 трлн.долара, показват данните.

Жилищният сектор има огромно значение за американската икономика, отбелязва изданието. През третото тримесечие на миналата година например брутният вътрешен продукт на САЩ е бил 18,1 трлн.долара, което е с 10 трлн. под стойността на жилищата, допълва изданието.

„Това ни напомня какво значение има жилищният сектор за цялата икономика. Общата стойност на жилищата забавя ръста си, но въпреки това той остава значителен, а на много пазари са достигнати нови рекордни стойности“, посочва главният икономист на Zillow Свеня Гудел.

Гудел допълва, че през тази година вероятно ще бъде отбелязан нов рекорд на разходите за наеми на американците. „Американците харчат много пари за жилищата си, затова и въпросът с достъпността ще е от изключителна важност през следващата година“, допълва тя.

Данните сочат още, че ръстът на стойността на жилищата не е разпределен равномерно в страната. В Калифорния например живеят около 12% от населението на САЩ, но щатът концентрира почти една четвърт от стойността на жилищата заради изключително скъпите и недостъпни пазари в Лос Анджелис и Сан Франциско.

Данните сочат още, че цените на жилищата в САЩ са нараснали с 3,9% на годишна база през ноември 2015 г. до средните 183 хил.долара. При наемите ръстът достига 3,8 на сто до средните 1 382 долара, като темповете на ръст на наемите обаче се забавят през последните четири месеца, сочи още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още