IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 януари

08:33 | 16.01.16 г.
Преглед на печата за 16 януари

Грешки на пренастройването
в. Капитал Daily

Китай посрещна новата година с проблеми, на които тепърва ще търси отговор. От отварянето на фондовите пазари в началото на 2016 г. до средата на месеца само основният индекс на Шанхайската борса загуби 15% от стойността си. Това идва на фона на опустошителното лято от 2015 г., когато за един ден през юли бяха заличени активи за 3.4 трлн. долара. Днес борсите в Шанхай и Шънцзън се държат единствено благодарение на сериозната държавна намеса.

Това води до втория проблем – изтичане на валутните резерви. Пекин в момента има 3.3 трлн. долара резерви. Това звучи много, докато си дадем сметка, че само за 12-те месеца до ноември 2015 г. валутните резерви на страната намаляха с около 10%. А също така и че Китайската централна банка ясно показва, че не може и не иска да похарчи всичко с цел да поддържа балони и да дирижира валутния курс.

Това води до третия проблем – трупащият се дълг. Макар качеството на официалната китайска статистика да се подлага на съмнение от самия премиер Ли Къцян, наличните данни могат да послужат за установяване на минималния размер на дълга. Към третото тримесечие на 2015 г. общото социално финансиране, или най-близката величина, описваща общите преки и непреки задължения на централното правителство и банковата система, е нараснало на годишна база с 12% до 135 трлн. юана. Които са 208% от китайския БВП и "при това е консервативна оценка", уточнява пред "Капитал" Майкъл Петис, преподавател по икономика в Peking University. .

Тангото на Google и Lenovo
в. Капитал Daily

Lenovo и Google смятат, че са на прав път със създаването на първия масов телефон, използващ платформата на интернет гиганта Project Tango. Двама от най-големите играчи в технологичната индустрия обединяват сили и ноу-хау, за да разрешат един от най-старите проблеми в смартфон сектора - 3D мапинг в затворени пространства, което ще позволи навигиране в сгради. Но това е само едно от множеството приложения на технологията.

Платформата е революционна и може да доведе до нововъведения в много индустрии - от ритейла, през имотите до гейминга. Google обяви технологията през 2014 г. и най-общо я описва като възможността на смартфона да вижда и всичко и да се ориентира в триизмерния свят. Устройствата с Project Tango използват комбинация от хардуер и софтуер, за да сканират света около себе си, да разбират дълбочина на картината и да следят движение.

Джаджите разпознават местата, в които потребителят прекарва време, например дома му. Устройството създава виртуална среда на базата на информацията, която получава. Тези данни могат да бъдат използвани за най-различни цели. За разлика от GPS системите, Project Tango навигира и в затворени пространства. Така например купувачът може да бъде насочен в магазина към определен продукт или намаления.

Оградата с Турция от златна стана платинена
в. Сега

Новоизграждащата се ограда по границата с Турция може да достигне рекордните 1 млн. лв. на километър. Това е около четири пъти повече от стойността на километър на първата част на защитното съоръжение, която беше построена от армията през 2014 г. - 250 хил. лв. Тогава цената предизвика огромен скандал и доведе до наказания на военни. За поскъпването се разбра по време на вчерашния парламентарен контрол, на който вътрешният министър Румяна Бъчварова беше попитана от бившия военен министър и депутат от БСП Ангел Найденов кога ще е готова оградата и на каква цена.

Вицепремиерът не успя да каже каква ще е окончателната цена на новата 132-километрова ограда, но обясни, че първият етап ще струва 60 млн. лв. Ангел Найденов обаче направи сметка, която не беше отречена от вицепремиера. Според него ще бъдат отпуснати още 60 млн. лв. за завършване на оградата, което прави по 1 млн. лв. на линеен километър. Според вицепремиера има пет разлики между старата и новата ограда. "Новата ограда е с поцинковане на всички елементи, дебелината на бодливата тел е 3-4 мм при 0.8 досега, като редовете са три вместо два. Паралелно се изграждат всички подходи към съоръжението и то има гаранционно обслужване за пет години", обобщи Бъчварова.

Италия е против отпускането на 3 млрд. евро от ЕС на Турция
в. Сега

Няма единодушие в ЕС за отпускане на финансова помощ за Турция заради бежанската криза, съобщи германската телевизия ZDF, цитирана от агенция "Фокус". Според информацията, която се позовава на дипломати от Брюксел, Италия се е обявила категорично против обсъжданото споразумение за отпускане на помощ на Анкара в размер на 3 млрд. евро. С парите трябва да се финансират приетите в Турция два милиона сирийски бежанци. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще води разговори с Рим при предстоящата си визита в Италия през февруари.

Австрийци идват на културни турове
в. Стандарт

Огромен интерес към културен туризъм у нас показват посетителите на специализираното изложение за ваканции и пътешествия Ferien-Messe Wien, което се провежда до 17 януари във Виена. Търсенето на почивки и пътешествия у нас е изключително голямо, има и ръст спрямо предходната година. Това показват записванията и въпросите към фирмите, които се представят на националния ни щанд. През последната година и половина пазарът се раздвижи, има все по-голям интерес към специализирани турове.

Търсят се основно възможности за културен туризъм, винени и гурме турове и голф. Дори хората, които пътуват до България за морска ваканция, искат да видят допълнителни културни и исторически забележителности по време на престоя си. Според бизнеса броят на гостите от Виена у нас може да се увеличи значително, ако се открият чартърни линии и има подходяща национална реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още