IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 август

07:42 | 26.08.15 г.
Преглед на печата за 26 август

Държавни пари, ако наемеш над 30 души
В. Стандарт

По-широк кръг инвестиционни проекти ще имат достъп до държавно подпомагане за обучение на персонала. Това гласят промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, които са подготвени от Министерството на икономиката. Минималният брой нови служители, с които инвеститорът може да кандидатства за държавна помощ за обучение, се занижава от сегашните 50 души на 30 души. Освен това вече няма да се изисква обучението да бъде по тясно специализирани професии, което също разширява кръга на проектите, които могат да бъдат насърчавани с тази мярка. Друга промяна в насърчаването на инвеститорите е двойно увеличаване на срока, в който те могат да ползват възстановяване на разходите за осигуровки при разкриване на работни места. Инвеститори, които разкриват производства в промишлеността и високо технологичните услуги в общини с безработица по-висока от средната за страната, вече ще ползват възстановяване разходите за осигуровки в период от 24, а не 12 месеца. Извън тези общини всички проекти ще продължат да ползват насърчителната мярка както досега - 12 месеца. Идеята е районите с висока безработица да станат по-привлекателни за инвеститорите.

Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути
В. Сега

Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това е предвидено в отдавна чакания проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код. До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код.

Секциите в чужбина за референдума ще са над 400
В. Сега

Поне на 400 места в чужбина ще може да се гласува на референдума, казаха за "Сега" от Централната избирателна комисия (ЦИК). Секциите може да надхвърлят и 500, ако има активност при подаването на заявления за образуване на секции. На парламентарните избори през октомври секциите извън България бяха 428. Сънародниците ни в чужбина за първи път ще участват в референдум.  Вчера ЦИК реши, че при образуване на секции в чужбина за референдума ще важат същите условия като при провеждането на избори.

Общината избра проектанти по програмата за саниране в София
В. Капитал Daily

Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) в Столичната община избра общо 16 проектантски и архитектурни студиа, които ще изработят инвестиционните проекти за саниране на сгради в София. Те ще работят по две задачи - създаването на нови инвестиционни проекти за саниране на жилищни сгради в София, както и адаптиране на съществуващите типови проекти на общината за рехабилитация едропанелни жилищни сгради, които бяха създадени преди година и половина. За първата дейност са отделени 8 млн. лв., а за втората - 7 млн. лв. Общината прогнозира, че инвестиционните проекти ще обхванат до 2 млн. кв.м разгъната застроена площ. Колко общо ще бъдат проектите и каква сума ще получват архитектурните студиа обаче в крайна сметка зависи от интереса на гражданите към правителствената програма за саниране.

Срив на търсенето на квартири по морето
В. Новинар

Огромен спад на търсенето на квартири по морето отчитат хазяите това лято. Очакванията им за засилване на бизнеса през август също претърпели пълен крах, съобщи „Черноморски фар”. Собствениците на имоти на юг от Бургас определиха ситуацията като "плачевна". Много от хората в Черноморец, Приморско, Китен, Царево и Ахтопол, които дават квартири, са останали разочаровани от настоящия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още