IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 15 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:18 | 15.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 15 юни

В България

След първите седем години еврофинансиране добавената стойност в агросектора намалява, въпреки че през последните над 100 години българското селско стопанство не е виждало толкова инвестиции, колкото в периода на еврочленството на България.

България може да окаже подкрепа при решаването на редица проблеми и въпроси на Швейцария, коментира по време на посещението си в Берн българският премиер Бойко Борисов. Той посочи още, че между двете държави има добро партньорство и се реализират различни съвместни проекти.

Ако България не докладва навреме - през март 2016 г., изискваните от Брюксел Планове за управление на речните басейни, ще бъдат спрени евросредствата по три направления: "Околна среда", "Иновации и конкурентоспособност", както и финансирането на агросектора.

Банките в България спечелиха 89 млн. лв. през април. 28-те кредитни институции, опериращи на територията на страната, увеличават положителния си финансов резултат с 1,1% на месечна и със 7,8% на годишна база.

Министерството на труда разработва мерки за повишаване на заетостта сред хора над 54 години. Нужни са ефективни мерки за стимулиране на заетостта на младите и на хората в предпенсионна възраст заради демографската ситуация в страната, посочи социалният министър Ивайло Калфин.

По света

Европейската комисия настоява предложените от нея квоти за разселването на имигрантите в ЕС да бъдат задължителни. Утре Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще заседава в Люксембург и ще обсъди предложението на комисията за разселването на 60 хиляди имигранти.

Правителството на премиера Алексис Ципрас се е съгласило с изискването на кредиторите за постигане през тази година на първичен бюджетен излишък от 1 процент, съобщи Европейската комисия. Досега Гърция настояваше на по-нисък първичен излишък в размер на 0,75 на сто, което би значело по-малки спестявания за страната.

Китай ще обяви на 29 юни мащабен план за инвестиране на милиарди долари в нови европейски инфраструктурни проекти. Това е най-новият ход на т.нар. "чекова дипломация", с която Поднебесната империя цели да получи по-голямо влияние по света.

Най-големите петролни компании в Европа продължават бизнеса си със своите руски енергийни партньори, въпреки че по-рано този месец ЕС гласува да продължи наложените върху Русия санкции. Това ясно показва как западните компании адаптират действията си спрямо ограниченията върху Москва.

Фондовият пазар на Саудитска Арабия, оценен на 585 млрд. долара, отвори вратата си за директни чуждестранни инвестиции за първи път в понеделник, тъй като най-големият производител на петрол в света търси варианти за икономически тласък в отговор на ниските цени на суровината.

На борсата

Почти половината (44,05%) от вземанията на Фонда за енергетика и енергийни икономии (ФЕЕИ) АДСИЦ са с просрочие над 90 дни, показва отчетът на дружеството към 31 декември 2014 г.

Според годишния одитиран отчет на дружеството на Чайкафарма висококачествените лекарства АД пък нетната печалба на дружеството за 2014 г. расте с 10%, благодарение на по-високите приходи от продажби.

Препоръчваме

Ако търсите къде да се скриете в летните жеги, можете да го направите в киното, наслаждавайки се на новия "Джурасик свят". Филмът оглави бокс офис класацията в Северна Америка по време на дебютния си уикенд, превръщайки се във втория филм в историята, който е спечелил повече от 200 млн. долара през първия си уикенд по кината.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още