Българските птицеферми вече могат да изнасят деликатеса фоа гра в Япония - нещо, което компаниите се опитват да постигнат от години.
Агроминистерството съобщи днес, че България и Япония са съгласували ветеринарномедицинските сертификати и изисквания, на които трябва да отговарят българските продукти, а страната ни не се счита за огнище на птичи грип. Според информацията от МЗХ, на среща между агроминистъра Десислава Танева и японския посланик Такаши Коидзуми е договорена възможността за износ от страната на месо от домашни птици и продукти от тях.
"В Япония има голям интерес към произвежданите у нас патици и бройлери, най-вече там има добър пазар на фоа гра", каза пред Investor.bg Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. Той посочи, че продуктът заради сравнително високата си цена е с висока добавена стойност, която ще компенсира разходите за транспорт.
Миналата година група специалисти от японското аграрно министерство и службата им за безопасност на храните са посетили птицеферми в България – в Пловдив и Стара Загора и са се запознали с подхода към отглеждането на птиците и безопасността на храните, заяви Белоречков. Той уточни, че дали все пак ще има износ, тепърва ще стане ясно в зависимост от цените, които успеят да договорят българските производители.
В момента изнасяме фоа гра за Франция, Белгия и Испания, а производителите са амбицирани да стъпят и на пазарите в Канада и САЩ. През 70-те години сме изнасяли за Япония бройлерно месо и то много се е харесвало, заяви Димитър Белоречков.