IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 февруари

08:55 | 14.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 14 февруари

Популизмът на партньорите спъна избора на подуправител на БНБ
в-к Сега

Въпреки че според премиера Бойко Борисов най-страшно е банките да останат без надзор, ГЕРБ няма да подкрепи избора на Димитър Костов за подуправител на "Банков надзор" в БНБ. Борисов обясни от Брюксел, че ще разпореди на депутатите си да не гласуват "за" предложения от управителя на централната банка Иван Искров Костов заради поведението на партньорите на ГЕРБ. Той даде да се разбере, че няма нищо против Костов, но "в случая ние се подвеждаме по тази всеобща лудост на популизъм и ще оставим БНБ без подуправител". "Нито Костов ми е някакъв, нито ме интересува, но е що-годе професионалист, който в момента може да заеме този пост. 

Моите уважения към колегите, хубаво е малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция. Когато въпросите се поставят по този начин, накрая отговорността е в ГЕРБ и не е честно така да се подхожда", коментира Борисов. Той допълни, че и реформаторите, и патриотите, и БСП, и ДПС знаят, че само Иван Искров може да представи подуправител. И никой "със сила не може да го накара - нито премиер, нито президент, нито който и да било". Според премиера най-голямото зло е системата да остане без надзор, както е сега, и то до есента, когато ще бъде изборът за управител и подуправител на БНБ. Постът е празен от юни, когато бе отстранен Цветан Гунев заради повдигнати обвинения за престъпление по служба, свързано с КТБ. Оттогава досега функциите му временно изпълнява Нели Кордовска.

Премахват бързото събиране на дългове
в-к Стандарт

Да отпадне възможността за издаване на заповед за изпълнение срещу длъжници само въз основа на счетоводни документи на банки, държавни учреждения и общини. Тази промяна в ГПК приеха след близо тричасово заседание депутатите от правната комисия към парламента късно в четвъртък. С промените се предлага да отпаднат три от деветте основания за издаване на бърза заповед за изпълнение. Текстът бе предложен от депутатите от Патриотичния фронт Славчо Атанасов и Димитър Байрактаров. Предстои промяната да влезе в пленарна зала. "В момента текстът не защитава българските граждани. Нещо повече - не им позволява дори правото да се защитят в равностоен процес в съда. Член 417 защитава интересите на компании и финансови институции, давайки им правото да се снабдяват с изпълнителни листове и заповеди за незабавно изпълнение, без да доказват дали действително имат такива вземания от хората", заяви Атанасов по време на дебатите. Отпадането на текста бе подкрепено и от присъстващи в залата граждански организации.

2886 лв. депутатската заплата, 5772 лв. - на президента
в-к Новинар

Основната заплата на депутатите става 2886 лв., или със 186 лв. повече, отколкото досега. Това показват сметките по данните на НСИ за средните възнаграждения през четвъртото тримесечие на 2014 г., пише БГНЕС, цитирайки "24 часа". Според правилника на парламента народните представители получават 3 средни заплати на база последния месец от тримесечието в публичния сектор. За декември възнаграждението е достигнало 962 лв. при 900 лв. през септември.

Заради скока на депутатската заплата се вдигат и свързаните с нея премиерска, президентска, на министрите. Бойко Борисов ще получава вече 4473 лв. - с 288 лв. повече. Толкова е и месечното възнаграждение на шефката на НС Цецка Цачева. Най-много от всички държавници получава президентът Росен Плевнелиев. Неговото възнаграждение става 5772 лв., т.е. увеличението е 372 лв. - повече от една минимална заплата. Базовият доход на министрите пък скача с 242 лв. до 3752.

По данните на НСИ се увеличават и средните заплати у нас като цяло. През четвъртото тримесечие те са стигнали 847 лв. Ръстът е с 4,7% спрямо юли-септември 2014 г. На годишна база пък увеличението е с 2,3 на сто. Най-много пари получават заетите в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти", както и в далекосъобщенията" - средно по 1791 лв. Към края на декември наетите у нас намаляват с 47 400 до 2,2 млн. души.

Плащаме налози в 568 пощенски станции
в-к Стандарт

"Български пощи" увеличава броя на станциите, в които могат да се плащат местни данъци и такси, съобщиха от дружеството. Към 3 февруари те са вече 568 в 45 общини. От този месец освен данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци в пощите ще се плащат и други налози - патентен данък, данък върху превозните средства, приходи от наета земя и др. За целта е достатъчно клиентите да съобщават на пощенския служител само ЕГН на задълженото лице, обясняват от "Български пощи". Засега услугата се предлага в определени пощенски станции в столицата и София-област, както и в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Благоевград, Кюстендил, Враца и Кърджали. От "Български пощи" обещават скоро да бъде възможно и "дистанционно" плащане на налози за цялата страна, т.е. - от едно населено място да може да се плащат данъци за имоти в друго селище. Крайната цел на компанията е поетапно в 2490 станции в 260 общини да се плащат данъци.

Реформаторите и ГЕРБ ще спасяват Северозапада
в-к Сега

Най-бедният район в България - Северозападният, да бъде съживен. За това се разбраха реформаторите и ГЕРБ. Първата стъпка ще е среща на кметове от региона на икономически форум в Монтана идния понеделник, на който ще присъства и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Поканени са и депутати от всички парламентарни групи и министри. Бившият царски депутат и сегашен народен представител от РБ Борислав Великов обясни, че целта на мероприятието е да се "идентифицират ключови проекти, фиксирани върху проблемите на региона". Той допълни, че усилията на властта ще бъдат насочени към мерки за стимулиране на икономиката, агробизнеса и туризма, както и за преодоляване на демографската криза в най-западналия български регион. Ще се търсят не краткосрочни мерки, а такива за следващите 10-20 г.

Вили Лилков от ДСБ допълни, че цел на срещата е и да бъдат чути намеренията на изпълнителната власт. Предвижда се също и преглед на свършеното от предходните кабинети. "При тройната коалиция нито един лев не бе даден за северозападния регион по публичната инвестиционна програма", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ. И уточни, че на форума ще се търси възможност правителството да бъде провокирано да се бори с демографската криза и да рестартира общините от най-бедната част на България. Според нея няма да мине и без разяснение на програмата за саниране - гордостта на ГЕРБ.

БНБ плаща 9 млн. лв. за новите железни двулевки
в-к Новинар

Почти 9 млн. лв. ще плати БНБ за изготвянето на новите монети от 2 лв. Обществената поръчка вече е обявена, а крайният срок за кандидатстване е до 23 март. БНБ ще изисква от избрания изпълнител да достави 108 тона (12 млн. броя) заготовки със срок на доставка в периода от 30 май 2015 г. до 30 юни 2015 г.

Новите монети ще заменят хартиените двулевки. Дизайнът на стотинката беше утвърден още миналата година. Монетата ще е с изображението на Паисий Хилендарски. Новата двулевка ще е от два различни метала - бял и жълт. Веднага след като бъдат изсечени и пуснати новите монети, ще започне изтеглянето и на хартиените два лева.

От БНБ правят уточнението, че изображението на Паисий Хилендарски върху монетата, както и това върху банкнотата, не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ (без нимб), като посланието е да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още