IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магистрала "Струма" от Сандански до Кулата трябва да е готова до 1 август

Подписано е споразумение със строителя - гръцката компания "Актор", и е изготвена нова работна програма

16:46 | 06.02.15 г.
<p>
	Пътната агенция обмисляше дали да не прекрати договора с Актор заради забавеното строителство.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Пътната агенция обмисляше дали да не прекрати договора с Актор заради забавеното строителство. Снимка: архив, Ройтерс

Участъкът на автомагистрала "Струма" от Сандански до ГКПП-Кулата (лот 4) трябва да бъде готов до 1 август тази година. Това каза при посещението си в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от агенция „Фокус“.

Министърът обясни, че след тежки преговори със строителя на участък – гръцката компания "Актор", е подписано споразумение и е изготвена нова работна програма, включително и нови параметри на техническото изпълнение на трасето.

„Искрено се надявам, че изпълнителят ще спази този път срока, защото всички знаем, че има една година закъснение и че на обекта не се работеше изобщо, особено през последните 6-8 месеца”, каза Павлова.

Според регионалния министър изпълнението на отсечката от магистралата до този момент е не повече от 50 на сто.

Павлова обеща след завършването на участъка да започне ремонт на пътищата, които се използваха като обходни заради строителството на магистралата.

Министърът очаква още до края на юни движението по някои от обходните маршрути да бъде изнесено.

Припомняме, че "Актор" спечели търга за строителството на участъка от магистралата с цена от 55,98 млн. лева – почти два пъти по-ниска спрямо прогнозната стойност на проекта. Цената компанията оправда с доставките на инертни материали от Гърция.

Строителството обаче изостана заради наложилото се изместване на инженерни мрежи. Компанията имаше и допълнителни финансови претенции – през пролетта на 2014 г. "Актор" получи 5,5 млн. лева заради изместване на газопровод, но Агенция „Пътна инфраструктура“ не удовлетвори искането им за още 35 млн. лева заради липса на инертни материали.

Пътната агенция обмисляше дали да не прекрати договора с Актор, след като през миналата година се оказа, че работата по трасето от Сандански до Кулата е на практика прекратена. Част от отсечката трябваше да е готова през лятото на миналата година, а пусковият срок за цялото трасе беше към края на 2014 г. След неколкократни срещи и ултиматуми към строителя в крайна сметка през декември стана ясно, че той ще продължи да работи по проекта, като строителството ще се осъществява на етапи. Всеки един етап ще бъде контролиран и приеман от възложителя.

Дейностите по трасето на магистрала „Струма“ от Дупница до Благоевград се изпълняват по график, коментира още Павлова. Индикативният срок за завършването му е октомври тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още