IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 януари

07:58 | 12.01.15 г.
Преглед на печата за 12 януари

Регулаторът на одиторите ще проверява и заверките на пенсионните компании

В. Капитал Daily

Не само Комисията за финансов надзор, но и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще се включи в институционалната атака срещу частните пенсионни фондове. На втората работна седмица на парламента на открито заседание на бюджетната комисия, което ще се излъчва на живо, КФН ще трябва да докладва за състоянието на портфейлите, доходността и управлението на дружествата, стана ясно от изказване на заместник-председателя на бюджетната комисия Диана Йорданова по радио К2.

Така КФН, която засега твърди, че пенсионните фондове се контролират по-строго от банките и всичко в тях е публично и наред, ще трябва да потвърди или отхвърли тезата на управляващите, които се съмняват в това как се управляват, къде инвестират дружествата и каква доходност имат и през миналата седмица поеха поредната кампания по сравняване на разходопокривния и капиталовия стълб на пенсионната система и очерняне на частните компании за сметка на държавния Национален осигурителен институт.

Държавата търси изпълнител за "Хемус" до Ловеч

В. Капитал Daily

Първата работна седмица на януари приключи с обявяването на първата голяма обществена поръчка за годината – продължението на магистрала "Хемус" до пътя Плевен – Ловеч. Възложител е Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), която отговаря за реализацията на проекта.

Търсят се изпълнители на две отсечки от магистралата с обща прогнозна стойност 434 млн. лв. без ДДС и обща дължина от 59 км. Според тръжните документи финансирането на строителството ще бъде осигурено по програма "Транспорт". Този участък от "Хемус" е сред резервните проекти в програмата.

ЕС ни дава 2 млрд. евро за магистрали и жп линии

В. Стандарт

През 2015 г. бизнесът ще разчита изключително много на парите от ЕС. Това важи с особена сила строителния бранш тъй като най-големите проекти за изграждане на транспортна инфраструктура се финансират именно със средства от Общността. Една от най-важните за страната оперативни програми - "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече бе одобрена от Брюксел. Съвсем скоро се очаква одобрение да получи и ОП "Региони в растеж". Така именно средствата от ЕС за магистрали, жп линии и за развитие на регионите ще са първите, които ще потекат към България и ще дадат тласък и на икономиката на страната като цяло.

Бойко с нова совалка за "Южен поток"

В. Стандарт

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с еврокомисаря по енергетика Марош Шефчович днес, научи "Стандарт". След като отлети от Париж, министър-председателят каца в Брюксел. Там Борисов ще запознае Шефчович с проблемите в енергетиката, с въпросите около проекта "Южен поток", с идеята за газов хъб и възможностите за възобновяването на "Набуко-запад".

Преди време държавите членки на Европейския съюз дадоха мандат на заместник-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз да изясни ситуацията около неофициалната позиция на Русия за "Южен поток". Очаква се комисарят по енергетика Марош Шефчович да присъства на конференция в Москва идната седмица и именно за това премиерът е решил да го запознае с позицията на страната ни. Държавите членки са на мнение, че интерконекторните връзки в Югоизточна Европа трябва да бъдат изградени, като специално внимание беше отделено на газовите връзки на България със съседните страни Гърция, Румъния, Турция и Сърбия. Дни преди Коледа стана ясно, че страната ни ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта.

34 хиляди българи не могат да се пенсионират заради липса на стаж и възраст

В. Сега

Около 34 хиляди българи няма да могат да се пенсионират през тази година, защото не покриват условията. Това означава, че нямат необходимия стаж, възраст или и двете. Това показват разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ), представени пред социалната комисия в парламента. От НОИ обаче уточняват, че оценките за броя на хората с недостатъчен стаж са приблизителни, тъй като не разполагат с пълни данни за всички осигурени отпреди 1997 г. Оттогава работи регистърът на осигурените лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още