IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 9 декември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:21 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Мобилното приложение за споделено пътуване Uber вече може да се ползва и в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Мобилното приложение за споделено пътуване Uber вече може да се ползва и в София. Снимка: Ройтерс

България

Започваме прегледа на най-важното в българските икономически новини за днес с малко статистически данни.

Националният статистически институт (НСИ) представи данните си за износа и вноса на страната за и от Европейския съюз (ЕС) през септември. Те намаляха с по-малко в сравнение с предварителните данни за търговията на страната, публикувани от Националния статистически институт в началото на ноември.

Междувременно Европейската комисия представи подробности към инвестиционния план на председателя Жан-Клод Юнкер за 300 милиарда евро. В обзорната част за нуждата от инвестиции в България е записано, че банковата криза, големият размер необслужвани заеми и несигурността в банковия сектор са пречка за разрастването на кредитирането и за инвестициите у нас.

Според експертите от Института за пазарна икономика пък Бюджет 2015 показва хронични дефицити и нарушени фискални правила. Анализаторите за 12-та поредна година представиха своя алтернативен държавен бюджет.

Имоти

България ще получи около 18 млн. лв по ОП „Регионално развитие“ за извършване на отчуждителни процедури по Северната скоростна тангента на София, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите ѝ в момента съществува риск 25 проекта по ОПРР да не бъдат осъществени.

Летищата и гарите са дом на непрекъснато нарастващ брой търговски обекти, обслужващи туристи, които искат да пазаруват по време на път. Секторът се радва на 10% годишен растеж и се очаква той да се удвои до 2020 г. от 60 млрд. евро през 2013 г. според Generation Research.

Борсата

Интернешънъл Ассет Банк АД е придобила дялове от Синтетика АД, Етропал АД и Делта Кредит АДСИЦ, съответно от по 9,3333%, 5,75% и 14,615%, съобщи Централен депозитар АД. Сделките със със сетълмент на 1 декември 2014 г., а преди това делът на банката е бил нулев.

Според главния изпълнителен директор на „Конкорд Асет Мениджмънт“ Петко Вълков разумен ход би било увеличаването дела на акциите в личните спестявания на домакинствата на фона на ниските лихвени проценти по депозитите, при наличието на данък лихва и риск от инфлация.

По света

Петролът продължи пътя си надолу и във вторник, след като Ирак се присъедини към Саудитска Арабия и реши да намали износните си цени за своите азиатски и американски клиенти. Цената на „черното злато“ спадна до под 63 долара за барел.

Същевременно основният индекс на борсата в Атина Athens Stock Exchange отбеляза рязък спад от над 10% - най-големият еднодневен срив от декември 1987 г. насам, след като инвеститорите се опасяват, че радикалната лява пария „Сириза“ може да вземе властта в страната. 

Пропастта между богатите и бедните в страните от ОИСР пък е достигнала най-високото ниво от 30 години насам, показа най-новото проучване на международната институция, наречено "Фокус върху неравенството и растежа". Като цяло най-богатите 10% печелят 9,5 пъти повече от това, което най-бедните изкарват. През 1980 г. пък са печелили 7 пъти повече.

Между другото

Uber вече е и в София. Мобилното приложение за споделено пътуване свързва пътниците с шофьорите в платформата, които искат да споделят разходите за своитеавтомобили.

Ако сте любител на луксозните джаджи, внимавайте - италианският производител на спортни автомобили Lamborghini Automobili S.p.A. представи нов суперлуксозен смартфон Tauri 88. Подобно на предишния модел Antares и този носи името на съзвездие, а идеята на създателите е да превърне устройството в символ на елегантност и богатство.

Друга любопитна новина от днес е, че ново мобилно приложение обединява нарастващия брой любители на виното в Китай. Hesha, което означава “какво да пием”, е социална мрежа за 130-те млн. китайци, които обичат да пият напитката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още